JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mangler ikke helgevakter i Trondheim

I Trondheim kommune får de ansatte 2000 kroner hvis de tar en helgvakt ekstra eller kanskje flere.

2011112211095720131216174038

per.flakstad@fagforbundet.no

Prosjektet har vist seg å være vellykket, og Nidarvoll helsehus mangler aldri – eller svært sjelden – helgevakter.

– Forsøksprosjektet er nå over og ordningen er i drift, foreløpig til 1. april neste år, sier Inger Mathisen som er Fagforbundets hovedtillitsvalgt med ansvar for helse og velferd.

– Vi kaller det en vinn/vinn-situasjon, der Fagforbundet har vært med på å sponse helgevaktene gjennom lokale forhandlinger, sier Kristin Sæther som er leder i Fagforbundet Trondheim.

2000 kroner ekstra

Prosjektet, som ble startet i 2009, innebærer at fast ansatte med fagutdanning kan velge å arbeide en eller flere ekstra helger i løpet av en turnusperiode på 24 uker. Belønningen var et tillegg på 2000 kroner. Målet var å få flere faste fagfolk på jobb i helgene.

– Alle ønsket å være med, forteller Kristin Sæther. Resultatet ble at flere fikk økt stillingene sine, det ble mer stabilitet i omsorgsarbeidet for beboerne, og de som bidro i helgene fikk mer i lønningsposen.

– Så langt jeg har fått høre, er også alle som jobber ved Nidarvoll fornøyd med prosjektet. Det samme gjelder beboere og pårørende, fortsetter hun.

Diskusjon

Denne høsten har diskusjonen pågått om arbeidstidsordninger og økte stillinger i helse- og omsorgsektoren. Fagforbundet og LO har tatt til orde for at arbeidslivet må normaliseres også i denne sektoren. Hovedregelen bør være hele stillinger i en turnusordning. På den måten kan grunnbemanningen økes og helgevaktene spres på mange, slik at belastningen på den enkelte ikke blir så stor.

Fagforbundets ledelse har også sagt at dette kan føre til at folk må jobbe noen ekstra helger. Dette vil spesielt gjelde dem som ikke jobber så mye helg fra før.

Fornøyd

En av dem som var fornøyd med prosjektet på Nidarvoll da Fagbladet besøkte helsehuset var Liv Rønning. Hun støtter helhjertet opp om prosjektet på grunn av hensyn til beboerne. Hun mener stabil bemanning av fast ansatte også i helgene bidrar til å øke kvaliteten på omsorgen.

Hun synes også det er hyggeligere å jobbe helg sammen med faste folk hun kjenner.

– Når jeg ser Morten på vaktlista, blir jeg lettet, sa hun til Fagbladet.

Morten heter Pedersen til etternavn. Han tar fire ekstra helger i turnusperioden og trives med det. Liv Rønning synes det er nok med to ekstra helgevakter.

Begge mener prosjektet har bidratt til å heve standarden på tjenesten, og i tillegg synes de arbeidsmiljøet er blitt bedre.

Penger og frivillighet

– Jeg tror de to store gulrøttene var ekstra penger til dem som ville jobbe mer helg og at prosjektet var frivillig, sier Inger Mathisen.

– Folk er opptatt av å ha litt styring med helgevaktene selv, og samtidig betyr det mye for folk at innsatsen blir verdsatt – også i kroner og øre, fortsetter hun.

På fylkenes budsjettkonferanser i forkant av lønnsoppgjøret til våren har det kommet et nær sagt unisont ønske om å prioritere helgetillegget. Tilbakemeldingene fra konferansene er at det må økes betraktelig. Det konkrete kravet som Sør-Trøndelag har meldt inn til Fagforbundet sentralt, er å øke det til 100 kroner timen.

Avskaffe ufrivillig deltid

Bystyret i Trondheim har vedtatt å avskaffe ufrivillig deltid, og rådmannen har i høst arbeidet med en plan for å gjennomføre bystyrets beslutning.

– Vedtaket kan tolkes på litt ulike måter. Rådmannen har spurt om våre synspunkter, og saken skal drøftes i desember. Bystyret skal behandle rådmannens innstilling i januar, sier Inger Mathisen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy