JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ønsker en verdig asylpolitikk

Opp mot regjeringens 13 punkter for innstramming av asylpolitikken, legger Norsk folkehjelp fram 13 punkter for en verdig asylpolitikk.

2009092509473420131214133955

vegard.velle@fagforbundet.no

– Under valgkampen ble det en konkurranse blant de politiske partiene om å vise en tøffest mulig politikk overfor innvandrere. Vi synes dette er uverdig, sier kommunikasjonssjef Tor-Henrik Andersen i Norsk Folkehjelp.

På bakgrunn av de harde utspillene mot asylsøkere sammenstilte Norsk folkehjelp en alternativ trettenpunktsliste.

Problemer og atter problemer

– Politikerne fokuserer altfor ofte på problemene og de negative sidene ved innvandringen i stedet for å si at de aller fleste innvandrerne er ressurssterke mennesker med mye positivt å tilføre Norge, framhever Andersen.

Et av de tretten kravene er at Norge må ta imot flere kvoteflyktninger fra FN. Videre krever organisasjonen at asylsøkerbarn må få de samme omsorgskravene som norske barn, nemlig at barnevernet har overoppsynet med dem. I tillegg må barn som har vært i Norge i minst tre år, få oppholdstillatelse.

Uanstendig av Jan Bøhler

– Noen må ta anstendigheten på alvor. Utspillet til Siv Jensen om at det kommer en strøm av asylsøkere som selger narkotika, driver kriminalitet og voldtar, er uverdig. Det samme gjelder utspillet til Jan Bøhler og Rune Gerhardsen om å internere asylsøkere uten ID-papirer. Vi ønsker å framheve at dette dreier seg om vanlige mennesker i en uvanlig situasjon, sier Tor-Henrik Andersen.

Han mener det er feil å stigmatisere alle innvandrere, selv om en liten gruppe mennesker begår lovbrudd.

Kravlisten

Her er Norsk Folkehjelps tretten krav (forkortet):

– Norge må øke antall kvoteflyktninger.

– Omsorg for asylsøkerbarn mellom 15 og 18 år må inn under barnevernet. Alle asylsøkerbarn må få en kvalifisert (hjelpe)verge.

– Gi asylsøkerbarn mellom 16 og 18 år full rett til skole og utdanning uavhengig av oppholdsstatus.

– Barn som har vært i Norge i tre år eller mer må som hovedregel få oppholdstillatelse.

– Ikke gjør enslige asylsøkerbarn til kasteballer. Asylsøkerbarn må spares for de unødvendige belastningene som følger med overføring til et annet land under Dublin-systemet.

– Gi torturofre tilbud om å dokumentere skadene sine. Alle asylsøkere må få tilbud om medisinsk kartlegging av torturskader.

– Lovfest en verdig minimumsstandard på asylmottak.

– Ikke overfør mennesker på flukt til land uten sjanse for beskyttelse. Det er helt uakseptabelt å returnere asylsøkere til Hellas.

– Gi asylsøkere med endelig avslag en verdig retur.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy