JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

De utrolige årene

I Verdal kan foreldre med barn med atferdsvansker sammen diskutere seg fram til gode løsninger. Et tverrfaglig kom­munalt hjelpeapparat er med.

2009092810494420131214134010

ingeborg.rangul@fagforbundet.no

Verdal kommune vant prisen i kategorien oppvekst med prosjektet «Helhetlige oppvekstplaner» på den store kvalitetskonferansen i Oslo i slutten av august. Verdal får prisen for å ha satt i gang et prosjekt som har grepet tak i utfordringer av lokal og nasjonal betydning. Fokuset for arbeidet har vært barn som har stått i fare for å utvikle senere problematferd og et større hjelpebehov.

Langsiktig arbeid

Verdal hadde store utfordringer etter en voldsom vekst ved Aker Verdal. Det var rusproblem, barnevernssakene økte, arbeidsløsheten økte og det samme gjorde kriminalitet og antall hjemløse. Kommunen endte på Robek-lista, og det ble enda mindre til dem som trengte det aller mest.

I 2006 ble det tatt initiativ til å ta tak i problemet. Et tverrfaglig samarbeid mellom jordmødre, helsestasjon, flyktningtjenesten, SFO, skole og barnevernet kom i stand for å få alle til å dra i samme retning.

– Et afrikansk ordspråk sier at det kreves en hel landsby for å oppdra et barn. Endringer krever langsiktig, seigt arbeid, sa PP-rådgiver Sigrid Ness da hun presenterte hva Verdal kommune hadde gjort.

Diskuterer fram løsninger

Å ha barn betyr mange gylne øyeblikk, men også vanskelige stunder med dem som har atferdsproblem. Prosjektet tar for seg oppveksten fra 0 år til 18 år. Det er bygd på en programserie fra USA med blant annet foreldrekvelder hvor man diskuterer hva som skal til for å få gode relasjoner.

Her utveksler foreldrene erfaringer, snakker om hvor lett det er å gå i fella og lærer hverandre gode eksempler. To tredeler av barna viser en bedring i atferden.

Flere priser

51 av 138 kommuner i Kvalitetskommuneprogrammet hadde søkt om pris for fremragende kvalitetsarbeid i kategoriene oppvekst, pleie og omsorg og sykefraværs­reduksjon. Det var nominert tre kommuner til hver av prisene.

Også bydel Nordre Aker og Vaksdal kommune ble under ­kvalitetskonferansen belønnet med hver sin pris for fremragende kvalitetsarbeid i henholdsvis pleie og omsorg og for reduksjon av sykefravær.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy