JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gode løsninger sparer kroppen

Pleiepersonalet sitter inne med erfaring som bør brukes før nye sykehjem blir bygd. Ellers risikerer vi at enda flere støpsler og maskiner blir plassert langt unna god arbeidshøyde.

2009092811395220131214134013

karin.svendsen@fagforbundet.no

Alle faste pleiere på Åstveit sykehjem i Bergen har vært her siden åpningen for ni år siden. Og selv om de fleste nå er mellom 50 og 60 år, er det knapt noen sykmeldinger. Eva Lunner er hjelpepleier og leder på en av sykehjemmets seks enheter. Hun mener en grei tone er alfa og omega for trivsel og helse blant personalet og beboerne.

– Og så tror jeg personalet her har en høy smerteterskel. Det skal mye til før det frister å bli hjemme.

Sparer kroppen

Men Eva Lunner understreker at det ikke er meningen at personalet skal strekke seg så langt at de arbeider med smerter.

– Vi satser mye på å forebygge skader. Godt utstyr og riktig bruk av utstyret reduserer belastninger og skader blant personalet. Sykehjemmet ønsker derfor å investere det som trengs for å unngå slitasje blant pleierne.

På Åstveit har de derfor hyppige kurs i forflytningsteknikk, og alle enheter har både takheis og Sara-heis.

Traller for skittentøy

Hjelpepleier Torunn Greva Heggernes viser også fram to traller som brukes i morgenstellet.

– Flere av pasientene våre trenger helskift hver dag. Før dro vi store sekker med senge­tøy til skyllerommet. Nå legger vi sekkene på vogna og triller den bort når den er full. Det sparer ryggen, og jeg merker på armene og skuldrene at morgenstellet er blitt lettere, sier hun.

Kreative fysioterapeuter

Fysioterapeut Aase Rokne har sammen med designere og pleiepersonell utviklet den vogna som pleierne på Åstveit sykehjem bruker.

– Det hele begynte da vi i 2003 ble engasjert av Bergen kommune for å utarbeide ergonomiske krav for nye sykehjem, forteller Aase Rokne som har spesialisert seg innen helse, miljø og sikkerhet (HMS).

De to overordnede målene for prosjektet var å avlaste personalet og å øke beboernes muligheter til å klare mer med mindre hjelp.

– Gjennom intervjuer med ansatte ved tre sykehjem kartla vi hvilke arbeidsoppgaver de opplevde som mest belastende. Ett av gjøremålene som pekte seg ut som spesielt belastende, var hjelp til stell ved vask. Dessuten var det mange som opplevde at det ble mye tråkk, gjerne med tung bør i lange korridorer med hardt gulvbelegg, sier Rokne.

Resultatet av ergonomiprosjektet er at det er utviklet en tralle som er tatt i bruk blant annet ved Åstveit sykehjem. Det er også utviklet en støttebøyle for vask. Den blir produsert i fire varianter for å kunne brukes sammen med de fleste vanlige vaskeservanter.

Bevarer funksjoner

På Øvsttunheimen, et annet sykehjem i Bergen, har de støttebøyle til vaskeservanten på 25 av de 74 rommene. Greta Pettersen, som er avdelingssykepleier, syns de burde hatt det på alle rommene.

– Det er nyttig for mange, og vi kan jo ikke flytte pasientene fordi de trenger dette hjelpemiddelet, eller fordi de ikke lenger har bruk for det, sier hun.

Pettersen sier at pleierne bestreber seg på å ivareta pasientenes funksjoner.

– Bare det å bevare et naturlig bevegelsesmønster, som for eksempel å kunne stå og pusse tennene, har stor verdi.

Avdelingssykepleieren mener støttebøylen bidrar til at pasientene bevarer både stå- og gripefunksjonen.

– Pasientene får et trygt tak. Med denne støttebøylen er det enkelte pasienter som kan stå alene. For dem betyr det en opplevelse av mestring. For oss betyr det bedre arbeidsstilling ved for eksempel vask nedentil.

Samarbeidet går lettere

Pasientene er blitt tyngre de siste årene – på Øvsttunheimen som på de fleste andre sykehjem.

– Jeg er alltid med i morgenstellet. Når det er manko på folk, er jeg også med i stell på ettermiddagen. Det er tungt arbeid, så jeg merker det på kroppen, sier Greta Pettersen.

Hun syns derfor det er en stor fordel for personalet om pasientene kan bidra med å løfte seg opp i stående stilling og å holde seg stående. I tillegg til at stellet blir mindre fysisk belastende for pleierne, blir det i mange tilfeller også mer lystbetont for pasienten som trenger mindre hjelp.

– Og når pasienten har det bedre, går samarbeidet mellom pleier og pasient lettere. Støttebøylen har i enkelte tilfeller redusert motstanden mot stell, sier Pettersen.

Travel hverdag

Hjelpepleier Laila Sørvold mener det er en fordel med hjelpemidler som ikke må hentes.

– Hverdagen er travel, og da er det ikke alltid lett å hente hjelpemidler. Støttebøylen bare er der, og den er heller ikke plasskrevende eller i veien for noen, sier hun.

Les mer på www.ergogrip.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy