JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pensjonister med klare mål

- Arbeidet for flere sykehjemsplasser blir en av de viktigste sakene for Fagforbundets sentrale pensjonistutvalg i kommende periode, sier Bjørg Solheim, som nylig ble gjenvalgt som leder for to nye år.

2009092815495120131214134026

kirsti.knudsen@fagforbundet.no

Regjeringens mål er å nå en sykehjemsdekning på 25 prosent av antall eldre over 80 år, men det er et godt stykke igjen før dette er oppnådd.

- Samtidig ser vi at stadig flere kommuner legger ned sårt tiltrengte sykehjemsplasser og erstatter dem med omsorgsboliger, sier Solheim.

- Vi vil gjerne ha en fortsatt satsing på omsorgsboliger, og det er mange eldre som har nytte av tilbudet, men det må ikke skje på bekostning av sykehjemsplassene.

Bedre eldreomsorg

Forbundets sentrale pensjonistkonferanse ble arrangert i Bergen 22.-25. september, og samlet 47 delegater og et titalls gjester. Konferansen vedtok en handlingsplan fram til 2011.

- En hjertesak er også å få lovfestet eldresentre i kommunene, sier Solheim. - Nå er det mange eldresentre som legges ned av økonomiske grunner. Sentrene er en viktig brikke i det forebyggende arbeidet. I stedet for å sitte alene hjemme og gruble, kommer de eldre seg ut og treffer andre, og har noe å se fram til, sier Solheim.

Samhandlingsreformen

Regjeringen la i juni fram en av de største helsereformene de siste tiårene - Samhandlingsreformen. Flere oppgaver flyttes fra sykehus og spesialisthelsetjenesten til den kommunale helsetjenesten, og kommunene får større ansvar for oppgaver knyttet til rehabilitering og forebygging.

- Dette er også noe vi er veldig opptatt av, sier Solheim. - Når pasienter - mange av dem eldre - nå i større grad skal flyttes fra sykehus og ut i kommunene, er det viktig at kommunene får gode nok økonomiske og bemanningsmessige rammer til å gjøre jobben.

- Før var det mange rehabiliteringsplasser i tilknytning til sykehjemmene; nå er antallet sterkt redusert. Dessuten er mange spesialinstitusjoner for rehabilitering også nedlagt.

Få tilbud til demente

Den rødgrønne regjeringen har lovet å arbeide for bedre kår for de eldre i årene som kommer, og et forslag om verdighetsgaranti i eldreomsorgen er nå ute på høring. Bjørg Solheim savner oppmerksomhet rundt de dementes situasjon.

- De demente er overhodet ikke nevnt i høringsforslaget, og på dette området er det behov for store forbedringer. Vi har altfor få sykehjemsplasser for demente, og vi trenger også mange flere dagtilbud. Antallet vil bare stige de nærmeste årene. 40.000 personer som lider av demens, bor i dag hjemme. Det er de pårørende som tar støyten.

Mange ubrukte ressurser

Pensjonistutvalget representerer Fagforbundets rundt 85.000 pensjonister. Av disse er nærmere 20.000 uførepensjonister.

- En av utvalgets hovedoppgaver er å skape et skape et faglig, politisk og sosialt miljø for våre pensjonister, og sørge for at vi har god representasjon på alle nivåer i forbundet. Vi er en ressursrik gruppe, og ønsker å bidra i foreningenes daglige gjøremål. Ikke minst kan vi, med all vår erfaring, være gode rådgivere i yrkesfaglige spørsmål, avslutter Bjørg Solheim.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy