JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Over ti milliarder til kultur

For første gang er kulturbudsjettet på én prosent at det totale statsbudsjettet.

2013101410251020131217001013

per.flakstad@fagforbundet.no

– Regjeringen ga et kulturløfte der vi sa at innen 2014 skulle minst én prosent av statsbudsjettet gå til kultur. I dag innfrir vi løftet, sier avtroppende kulturminister Hadia Tajik.

Må satse i kommunene

– Det er flott at denne regjeringen oppfyller kulturløftet sitt, sier leder i Fagforbundets Seksjon kirke, kultur og oppvekst, Mette Henriksen Aas.

– Allerede Da jeg begynte å jobbe i kultursektoren i 1976, ble det snakket om at minst én prosent av budsjettet burde gå til kultur. Men det ble med snakket, helt til den rødgrønne regjeringene begynte å gjøre noe med kulturbudsjettene i 2006.

– Det var på tide, og det er veldig bra at de har fått det til, fortsetter Henriksen Aas.

Hun mener det er viktig at kultursatsingen når ut til folk, og at ressursene blir brukt der hvor folk bor, det vil si i kommunene.

– Trykket må legges lokalt, slik at innbyggerne i hver kommune kan ta del i kulturtilbudet. Da snakker vi bibliotek og kulturskoler, og ikke minst kinoer som akkurat nå ser ut til å være et sårbart kulturområde, sier hun.

Dobling til kultur

I forslaget til statsbudsjett for 2014 har regjeringen satt nesten 10,7 milliarder kroner til kultur, det er en økning på 840 millioner kroner fra 2013-budsjettet.

I perioden fra 2006 til 2014 har bevilgningene til kultur økt med 5,7 milliarder kroner til, det vil si en dobling av statlige midler til kultur.

Slagkraft

– Dette gir slagkraft og økonomiske muskler til kulturlivet, og hever kulturens status som samfunns- og politikkområde, mener Tajik.

Til Aftenposten sier hun at hun ikke ser for seg store endringer i stortingsbehandlingen med en borgerlig stortingsflertall, men hun mener Høyre og Frps regjeringsplattform ikke har noen overordnet plan for kultur, slik den rødgrønne regjeringen har hatt med sitt kulturløftet, som nå har gjort at løftet om én prosent til kultur ble oppfylt i dette statsbudsjettet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy