per.flakstad@fagforbundet.no
– Regjeringen ga et kulturløfte der vi sa at innen 2014 skulle minst én prosent av statsbudsjettet gå til kultur. I dag innfrir vi løftet, sier avtroppende kulturminister Hadia Tajik.
Må satse i kommunene
– Det er flott at denne regjeringen oppfyller kulturløftet sitt, sier leder i Fagforbundets Seksjon kirke, kultur og oppvekst, Mette Henriksen Aas.
– Allerede Da jeg begynte å jobbe i kultursektoren i 1976, ble det snakket om at minst én prosent av budsjettet burde gå til kultur. Men det ble med snakket, helt til den rødgrønne regjeringene begynte å gjøre noe med kulturbudsjettene i 2006.
– Det var på tide, og det er veldig bra at de har fått det til, fortsetter Henriksen Aas.
Hun mener det er viktig at kultursatsingen når ut til folk, og at ressursene blir brukt der hvor folk bor, det vil si i kommunene.
– Trykket må legges lokalt, slik at innbyggerne i hver kommune kan ta del i kulturtilbudet. Da snakker vi bibliotek og kulturskoler, og ikke minst kinoer som akkurat nå ser ut til å være et sårbart kulturområde, sier hun.
Dobling til kultur
I forslaget til statsbudsjett for 2014 har regjeringen satt nesten 10,7 milliarder kroner til kultur, det er en økning på 840 millioner kroner fra 2013-budsjettet.
I perioden fra 2006 til 2014 har bevilgningene til kultur økt med 5,7 milliarder kroner til, det vil si en dobling av statlige midler til kultur.
Slagkraft
– Dette gir slagkraft og økonomiske muskler til kulturlivet, og hever kulturens status som samfunns- og politikkområde, mener Tajik.
Til Aftenposten sier hun at hun ikke ser for seg store endringer i stortingsbehandlingen med en borgerlig stortingsflertall, men hun mener Høyre og Frps regjeringsplattform ikke har noen overordnet plan for kultur, slik den rødgrønne regjeringen har hatt med sitt kulturløftet, som nå har gjort at løftet om én prosent til kultur ble oppfylt i dette statsbudsjettet.
KOR MYKJE?: Det store spørsmålet er kor mykje meir dei som jobbar i kommunane vil få i år. Les meir om kva prognosene seier i denne saka.
Brian Cliff Olguin
SJEFEN: Sarah Williams leder matbanken i den britiske byen Banbury.
Anita Arntzen
– Jeg trodde at matbudsjettet da ville gå ned, men nei, sier Hege Hansen.
Ole Martin Wold
Anita Arntzen
EN VARSLET KRISE: – Ansvaret må legges på dem som bevilger penger, ikke på de ansatte, sier Anniken Lien van Marion.
Privat
MINISTERBESØK: Ingvild Kjerkol besøkte Emma Straub på St. Olavs hospital i forkant av sykehustalen. Fagforbundet krever flere lærlinger som Emma i norske sykehus.
John Olav Berdahl