JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kvalitetskommunene senker sykefraværet

Sykefraværet i kvalitetskommunene synker. Årlige besparelser er 300 millioner kroner.

2009100515072320131214134133

vegard.velle@fagforbundet.no

Sykefraværet i kommunene stiger, men ikke i kommunene som deltar i Kvalitetskommuneprogrammet. Der går sykefraværet ned.

De 138 kvalitetskommunene har i snitt hatt en bedreutvikling på 0,4 prosentpoeng i forhold til kommuner som ikke deltar i Kvalitetskommuneprogrammet. Dette gjelder både når man ser på data som er atten måneder gamle og data som er seks måneder gamle.

Enorme innsparinger

Hadde kommunene som ikke deltar i dette programmet hadde hatt samme positive utvikling, ville samfunnsgevinsten vært på 297 millioner kroner årlig.

Kvalitetskommunene jobber med å forbedre de offentlige tjenestene. Metoden er et trepartssamarbeid mellom folkevalgte, administrasjon og ansatte. Et sentralt mål i programmet er å senke sykefraværet.

Godt lederskap avgjørende

? Resultatene viser at systematisk og langsiktig arbeid med sykefravær har effekt. Skippertaksmetoden nytter ikke. Sykefraværsarbeidet må inn som en naturlig del av ledermøtene på samme måte som økonomioppfølging, mener prosjektleder for Kvalitetskommuneprogrammet, Bjørn Pettersen.

Han hevder godt lederskap er en av de viktigste faktorene for å få ned sykefraværet.

? Vi trenger modige ledere og myndiggjorte medarbeidere. Et godt arbeidsmiljø innebærer at medarbeidere får ansvar, og at lederne går foran for å bygge en god kultur.

Veldig spennende

May Britt Christoffersen, som er seksjonsleder i Avdeling arbeid og aktivitet i Arbeids- og velferdsdirektoratet (Nav), mener hovedbudskapet er at kvalitetskommunene har lykkes i å få ned sykefraværet.

– Disse tallene er veldig spennende. Der en arbeidsplass får en reduksjon i sykefraværet, er det interessant å se hva de ansvarlige har gjort, slik at andre kan lære av det. Jobbing med reduksjon av sykefraværet er noe vi har holdt på med i mange år. Og hadde dette vært lett, ville tiltakene som nytter vært satt ut i livet for lenge siden, mener Christoffersen.

Langsiktig arbeid viktig

Selv om Nav ikke er en del av Kvalitetskommuneprogrammet, har de fulgt det fra sidelinja.

– Det er langsiktig og målrettet arbeid som først og fremst nytter for å få ned sykefraværet. Ikke kortsiktig prosjektjobbing. Når politikere, administrasjon og arbeidstakerorganisasjoner arbeider sammen mot et felles mål, er sjansen for å lykkes større, framhever May Britt Christoffersen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy