per.flakstad@fagforbundet.no
- Klimakrisen er en varslet global krise som kan gi oss flere hundre millioner klimaflyktninger. Samtidig begynner all forurensning lokalt, og derfor kan vi alle være med på å gi vårt bidrag til å redusere utslippene, sa han.
Utålmodige
- I den fireårsperioden vi har bak oss, har mange av medlemmene i seksjonen vist at de er utålmodige og at de ønsker resultater ved at noe blir gjort.
- Vaktmesterne ønsker å bruke sin yrkeskompetanse til å redusere energibruken i kommunene. Vi har hatt mange av dem inne på seminarer og konferanser sammen med blant andre Naturvernforbundet. Derfra har de tatt med seg kunnskapen hjem til sine kommuner og arbeidet videre med problemstillingen.
- La oss løfte dette til en viktig sak både lokaltog nasjonalt. Vi er ekspertene på våre arbeidsplasser, og gjennom vår yrkeskunnskap kan vi bidra til å redusere klimautslippene der vi bor og arbeider.
- Det vil være godt og viktig seksjonsarbeid, og det er godt fagforeningsarbeid, sa Stein Guldbrandsen.
Han trakk fram verneombudenes ansvar for det ytre miljøet, og trakk fram den satsingen som Øvre Eiker har gjort som et godt eksempel. Et annet godt eksempel mener han Borgbuss i Fredrikstad står får gjennom satsing på busser som går på biometangass.
Fagforbundet har for øvrig sponset en av biogassbussene til Fredrikstad-selskapet med 500.000 kroner, som er merkostnaden i forhold til å kjøpe en tradisjonell dieselbuss.
Kvalitet
Guldbrandsen brukte også taletiden til å snakke om kvaliteten på de offentlige tjenestene, og illustrerte forskjellen på tjenestetilbud fra private firmaer og det offentlige slik:
- Når statsbudsjettet legges fram, er det en kjempesak med stor medieinteresse og mye debatt. Når statsregnskapet senere legges fram, er det knapt en notis i avisene.
Når for eksempel Aker legger fram sitt budsjett, blir det knapt registrert av andre enn spesielt interesserte. Men når selskapet legger fram regnskapet, er det stor interesse.
- Det er med andre ord av stor interesse hvordan det offentlige planlegger å bruke penger på den offentlige velferden, mens det for private selskaper er størst interesse for om de har fått gode økonomiske resultater, sa Guldbrandsen.
- Men det er da ikke økonomiske resultater som skal være målestokken for de offentlige tilbudene til dem som har behov for velferdstiltak. Det må jo være kvaliteten på tjenestene som er det viktigste, fortsatte han.
- Vi oppnådde gode resultater gjennom modellkommuneprosjektet, og en entusiastisk Åslaug Haga løftet dette arbeidet opp på nasjonalt nivå i Kvalitetskommuneprogrammet der 140 kommuner og bydeler nå deltar.
- Nå har vi virkelig muligheten til å vise at de ansatte kan bidra gjennom sin yrkeskunnskap, og at et godt samarbeid mellom ansatte, administrasjon og politikere betyr noe for kvaliteten på tilbudene til innbyggerne.
- Her er det viktig å være engasjert og bidra til gode resultater. Vi må fortsette å være offensive, sa seksjonsleder Stein Guldbrandsen.
Colourbox
SPENTE PÅ DOMMEN: Camilla Røysland, Gunn-Evelyn Kristensen og Anna Ghazaryan ble oppsagt og gikk til sak for å få beholde jobbene sine. Det siste Fagforbundet-medlemmet som er med på søksmålet var ikke til stede da bildet ble tatt.
Bjørn Kristian Rudaa, Fagforbundet
GLEMMER IKKE: Ambulansefagarbeiderne Jean-René Ylönen (t.v.) og Espen Munthe-Kaas (t.h.) hadde nattevakt på Ullevål sykehus i Oslo da Gjerdrum-alarmen gikk. Her med sjefen Roar Blyverket (foran), som var operativ leder for helsepersonellet på stedet.
Anita Arntzen
ADVARSEL: Forskeren og forfatteren Jonathan Neale (72) innledet på Broen til fremtiden-konferansen torsdag, og sa at koronapandemien er bare en forsmak på hvordan klimakrisen vil bli. (Arkivfoto)
Per Flakstad
Helsepersonell blir oftere smittet av korona enn andre.
Colourbox.com
LANGT FRA MÅLET: – Vi ikke helt der at stoppeklokka er borte, sier hjelpepleier og hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Pleie og Omsorg i Østensjø, som har jobbet i hjemmesykepleien i bydelen i 23 år.
Per Flakstad