JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

80 prosent av hjelpepleiere trives

De fleste hjelpepleiere trives godt i jobben sin uansett arbeidsområde. De trives bedre jo eldre de blir, men mannlige hjelpepleiere trives mindre godt enn sine kvinnelige kolleger, viser en undersøkelse utført av Sintef.

2009100710055720131216112608

karin.svendsen@fagforbundet.no

Arbeidsmiljøet spiller størst rolle for hvorvidt hjelpepleiere trives i jobben og mestrer den. Det er hovedkonklusjonen i en Sintef-rapport basert på opplysninger fra 9.800 hjelpepleiere. Rapporten ble presentert av Solveig Osborg Ose på Landskonferansen for Seksjon helse og sosial tirsdag ettermiddag.

Positivt funn

– Dette er et positivt funn, for det viser at det er et stort potensial for å øke trivselen og grad av opplevd mestring blant hjelpepleierne, mener Osborg Ose. I en tid med stadig større behov for helsearbeidere, er det viktig å vite hva som kan få hjelpepleierne til å bli stående lenge i jobben.

Særlig avgjørende for arbeidsmiljøet er nærmeste leder.

– Fem av seks hjelpepleiere mener lederen deres gjør en god jobb. Men det betyr også at hver sjette hjelpepleier syns at leder ikke gjør en god jobb. Det er derfor store muligheter for å bedre arbeidsmiljøet og dermed trivselen blant hjelpepleierne. Det handler om å finne de rette virkemidlene, sier Solveig Osborg Ose.

Mange er fornøyd

Et annet positivt funn i undersøkelsen er at nesten 80 prosent av hjelpepleierne trives i jobben.

– Det er en mye høyere andel enn i andre yrkesgrupper som er undersøkt, sier hun.

Og selv om nesten 90 prosent er utslitt når de kommer hjem fra jobb, opplever like mange at de har god arbeidsevne i forhold til de fysiske og psykiske kravene de blir stilt overfor i jobben.

Mange er fornøyd med jobben selv om de ikke er fornøyd med stillingsandelen.

– Over 8.000 hjelpepleiere ønsker en annen stillingsandel, og de aller fleste ønsker å arbeide mer. Også det er et positivt funn når vi vet at behovet for denne yrkesgruppa vil øke sterkt i årene som kommer, sier Solveig Osborg Ose, dr.polit/seniorforsker og leder for Gruppe for arbeid og helse i Sintef Teknologi og samfunn.

Mindre trivsel blant menn

Bare tre prosent av de spurte var menn.

– De trives i mindre grad enn kvinnene, opplyser Sintef-forskeren. Hun legger til at de også i mindre grad enn kvinnene er fornøyd med arbeidstid og egen arbeidsevne. Solveig Osborg Ose kan ikke forklare kjønnsforskjellen, men er åpen for at kvinnene setter et så sterkt preg på arbeidsplassene at de skaper en kultur som menn ikke føler seg bekvem med.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy