JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Alle har rett til utdanning

Det viktigste er å satse på yrkesopplæring både i bedrift og skole. For å forebygge frafall, må skolene få ressurser til bedre rådgivning og til å følge elevene tett, sier rådgiver Kristine Hansen til Fagbladet.

2009100715443220131214134234

monica.schanche@fagforbundet.no

Fagforbundets rådgiver Kristine Hansen innledet om videregående skole og fagskole på landskonferansen for Seksjon kontor og administrasjon på Gardermoen i dag..

– Utdanningslinja og arbeidslinja må ses i sammenheng, understreker hun.

– Vi må få til et bedre samarbeid mellom utdanning og arbeidsliv. De som ikke fullfører videregående opplæring, risikerer å miste tilknytningen til arbeidslivet, sier Hansen.

Hun understreker at området prosjektfordypning må forbedres. Det er en timebolk på VG1 og VG2, der elevene får smake på flere fag innenfor et område.

– Yrkesveiledning og praksis er i stor grad overlatt til lokal handlefrihet. Det betyr varierende kvalitet, og det er usikkert om vi oppnår det vi vil med faget..

Kristine Hansen savner flere punkter i regjeringens utdanningsmelding som nå er ute til høring.

– Regjeringen burde satse mer på rådgivning, både når det gjelder ressurser og kompetanse, sier Hansen.

Rett til lærlingplass

– Vi er svært glad for at regjeringen vil utrede å lovfeste retten til lærlingplass, selv om de kunne gjort det med en gang. Dette er noe Fagforbundet har kjempet for lenge, og særlig Fagforbundets ungdom, sier Hansen.

Hun er skuffet over at regjeringen ikke vil kartlegge utstyrssituasjonen på yrkesfaglig utdanningsprogram. – Det er behov for å fornye utstyret, og det er allment kjent at mye er så gammelt at det ikke sikrer fullgod fag- og yrkesutdanning, sier hun.

Riv gjerdene

– Fagforbundet ønsker at når du har fullført videregående opplæring, skal det føre fram til studieforberedthet. Det vil si en rett til å gå videre til høyere utdanning. Det handler om å bygge ned hindringer fram mot høyere opplæring, sier Hansen.

Utdanningsrådgiveren i Fagforbundet er glad for at regjeringen vil utrede ordning med kompetansetillitsvalgte. Det vil si at partene i arbeidslivet kommer fram til en ordning der en tillitsvalgt får følge opp og delta i virksomhetens kompetanseplaner og legge til rette for en opplæring fra hver enkelts ståsted.

Voksnes rett til læring

– Jeg tror også at det er viktig med en samlet nasjonal strategi for livslang læring, sier Hansen, som ser det som positivt at regjeringen vil styrke rollen til Vox, som særlig arbeider for voksnes læring.

Fagforbundet samarbeider i disse dager med andre LO-forbund om en uttalelse til Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget om utdanningslinja.. Vi vil være på hugget og gi innspill til komiteen, og vi snakker også med de rødgrønne politikerne for å få gjennomslag for vårt syn, sier Kristine Hansen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy