JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

700 millioner mer til barnehagene

Regjeringen fortsetter barnehagesatsingen med en økning på 695,5 millioner kroner. Den vil blant annet innføre to årlige barnehageopptak og etablere et fagskoletilbud i oppvekstfag.

2013101411140020131217001028

per.flakstad@fagforbundet.no

– Vi legger opp til kortere ventetid gjennom gradvis å innføre to opptak i året, sier kulturminister Kristin Halvorsen.

Lovforslag

Et lovforslag om dette blir sendt ut på høring i dag, og intensjonen er at de nye reglene skal tre i kraft fra barnehageåret 2014-2015.

Neste år vil regjeringen bruke 241 millioner kroner på nye lovfestede barnehageplasser, noe som ifølge kunnskapsdepartementet vil gi ca. 2900 nye barnehageplasser. Dette er en tredel av plassene som må etableres for å kunne innføre to barnehageopptak i året.

Siden 2005 er det blitt etablert 62.650 flere barnehageplasser i Norge.

Regjeringen vil også bruke 245 millioner kroner på lavere foreldrebetaling. Ifølge Kunnskapsdepartementet er maksimalprisen for en barnehageplass redusert med 35 prosent siden den rødgrønne regjeringen overtok i 2005.

200 mill. til økt kompetanse

De ansatte får også sitt. Regjeringen vil bruke 200 millioner kroner til barnehageforskning, rekruttering og kompetanseheving for de barnehageansatte.

En del av disse midlene skal blant annet brukes til arbeidsplassbasert barnehagelærerutdanning, lederutdanning for styrere og etablering av et fagskoletilbud i oppvekstfag.

Kompetanseplan for alle

– To barnehageopptak i året er et viktig skritt i riktig retning. Hvis mor og far skal gjøre en god innsats på sine arbeidsplasser, må de vite at barna deres er på et trygt og godt sted, og da snakker vi om barnehager og ikke tilfeldige dagmammaer, sier leder i Fagforbundets Seksjon kirke, kultur og oppvekst, Mette Henriksen Aas.

– Dersom du hadde et barn som var født en dag etter opptaksdato, måtte du vente et helt år på neste barnehageopptak, og det er for mange familier en veldig dårlig løsning. Derfor er jeg glad for at regjeringen begynner å legge til rette for to årlige opptak, fortsetter hun.

Henriksen Aas er også veldig fornøyd med at regjeringen følger opp kompetanseplanen for barnehageansatte, og understreker at den må gjelder for alle som jobber i barnehage, uavhengig av hvilken formell bakgrunn og kompetanse de måtte i ha før.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy