JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Arbeidsliv kan bli et viktig valgkamptema

– Fagbevegelsen viser samfunnsansvar når den går inn i diskusjonen om heltid og mer helgearbeid, sier Arbeiderpartiets nestleder og parlamentarisk leder på Stortinget, Helga Pedersen.

2011112808190220131216174411

per.flakstad@fagforbundet.no

Hun er også nyvalgt som leder i programkomiteen som skal sy sammen partiets valgkampprogram foran stortingsvalget i 2013, og hun tror arbeidsliv og arbeidstidsordninger kan bli et viktig tema i valgkampen.

– For oss vil trygghet og fellesskap, og et arbeidsliv for alle være hovedvisjonen for neste periode. Men programarbeidet er bare så vidt kommet i gang, så de konkrete detaljene må vi komme tilbake til, sier Helga Pedersen.

Mange fordeler

– Fagbevegelsen, og spesielt Fagforbundet, fortjener anerkjennelse for den jobben de har gjort i kampen mot ufrivillig deltid. Som Jan Davidsen har sagt, er dette et viktig likestillingspolitisk arbeid.

– Jeg har fått med meg at utspillet om hele stillinger og helgearbeid har skapt intern debatt, men jeg synes også det kommer klart fram at mange ser fordelene med større forutsigbarhet for den enkelte, mer stabilitet, bedre arbeidsmiljø og lavere sykefravær. Og ikke minst at det gir mulighet for stillinger det går an å forsørge seg på, og som gir et bedre pensjonsgrunnlag enn deltidsstillinger, sier Helga Pedersen.

Viser politiske skiller

Hun mener debatten rundt arbeidstidsordninger og bestemmelsene i arbeidsmiljøloven viser klart noen av de viktige skillelinjene mellom høyre- og venstresiden i norsk politikk:

– Der høyresiden ønsker å liberalisere loven og svekke arbeidstakernes rettigheter, ønsker vi å holde fast på blant annet bestemmelsene om normalarbeidstid, slik at det må søkes dispensasjon om å innføre for eksempel nordsjøturnus. For oss er det også helt uproblematisk at organisasjonene sentralt må godkjenne dispensasjonssøknadene. Etter vårt syn bidrar dette til å kvalitetssikre avtalene, og de aller fleste blir jo også godkjent.

– Skulle jeg vurdere en endring av reglene, måtte det i så fall bli å se på løpetiden av avtalene. Ett år om gangen kan bli litt lite forutsigbart for både arbeidstakere og arbeidsgivere.

Gode krefter trekker sammen

Også regjeringen har spilt inn viktige elementer gjennom arbeidslivsmeldingen tidligere i høst.

Blant annet foreslår regjeringen å evaluere fortrinnsretten for deltidsansatte, med tanke på at den skal være reell, og at et forslag om drøftingsplikt med tillitsvalgte om bruk av deltid skal sendes på høring. I tillegg vil den utrede et forslag om at arbeidstakere som arbeider mer enn hva stillingsprosenten tilsier skal få rett til større stillinger.

Regjeringen har også satt i gang et treårig program og bevilget 75 millioner kroner til prosjekter som skal finne praktiske løsninger lokalt.

– Det er viktig at flere gode krefter trekker sammen i kampen mot ufrivillig deltid, mener Helga Pedersen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy