per.flakstad@fagforbundet.no
Hun er også nyvalgt som leder i programkomiteen som skal sy sammen partiets valgkampprogram foran stortingsvalget i 2013, og hun tror arbeidsliv og arbeidstidsordninger kan bli et viktig tema i valgkampen.
– For oss vil trygghet og fellesskap, og et arbeidsliv for alle være hovedvisjonen for neste periode. Men programarbeidet er bare så vidt kommet i gang, så de konkrete detaljene må vi komme tilbake til, sier Helga Pedersen.
Mange fordeler
– Fagbevegelsen, og spesielt Fagforbundet, fortjener anerkjennelse for den jobben de har gjort i kampen mot ufrivillig deltid. Som Jan Davidsen har sagt, er dette et viktig likestillingspolitisk arbeid.
– Jeg har fått med meg at utspillet om hele stillinger og helgearbeid har skapt intern debatt, men jeg synes også det kommer klart fram at mange ser fordelene med større forutsigbarhet for den enkelte, mer stabilitet, bedre arbeidsmiljø og lavere sykefravær. Og ikke minst at det gir mulighet for stillinger det går an å forsørge seg på, og som gir et bedre pensjonsgrunnlag enn deltidsstillinger, sier Helga Pedersen.
Viser politiske skiller
Hun mener debatten rundt arbeidstidsordninger og bestemmelsene i arbeidsmiljøloven viser klart noen av de viktige skillelinjene mellom høyre- og venstresiden i norsk politikk:
– Der høyresiden ønsker å liberalisere loven og svekke arbeidstakernes rettigheter, ønsker vi å holde fast på blant annet bestemmelsene om normalarbeidstid, slik at det må søkes dispensasjon om å innføre for eksempel nordsjøturnus. For oss er det også helt uproblematisk at organisasjonene sentralt må godkjenne dispensasjonssøknadene. Etter vårt syn bidrar dette til å kvalitetssikre avtalene, og de aller fleste blir jo også godkjent.
– Skulle jeg vurdere en endring av reglene, måtte det i så fall bli å se på løpetiden av avtalene. Ett år om gangen kan bli litt lite forutsigbart for både arbeidstakere og arbeidsgivere.
Gode krefter trekker sammen
Også regjeringen har spilt inn viktige elementer gjennom arbeidslivsmeldingen tidligere i høst.
Blant annet foreslår regjeringen å evaluere fortrinnsretten for deltidsansatte, med tanke på at den skal være reell, og at et forslag om drøftingsplikt med tillitsvalgte om bruk av deltid skal sendes på høring. I tillegg vil den utrede et forslag om at arbeidstakere som arbeider mer enn hva stillingsprosenten tilsier skal få rett til større stillinger.
Regjeringen har også satt i gang et treårig program og bevilget 75 millioner kroner til prosjekter som skal finne praktiske løsninger lokalt.
– Det er viktig at flere gode krefter trekker sammen i kampen mot ufrivillig deltid, mener Helga Pedersen.
USIKKER FRAMTID: Dersom hjernesvulsten til Lajla Sivlana Hortman begynner å røre på seg igjen, og hun blir hundre prosent ufør, kan det bli smalhans for sykepleieren.
Thomas Sætveit Jensen / TV Klipp
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
Nå må disse forhandlerne belage seg på mekling i kommuneoppgjøret. Fra v: Lizzie Ruud Thorkildsen YS Kommune, Tonje Leborg Akademikerne Kommune, Steffen Handal Unio, Tor Arne Gangsø KS og Mette Nord LO Kommune og Fagforbundet.
Per Flakstad
Vidar Eriksen
Tonje Leborg Akademikerne Kommune, Steffen Handal Unio, Mette Nord LO Kommune og Fagforbundet, Tor Arne Gangsø KS og Lizzie Ruud Thorkildsen YS Kommune (fra v til h) har dagen i dag på å bli enige eller om forhandlingene for de ansatte i kommunene endre i brudd.
Per Flakstad