JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundet kutter klimautslippene med 10 prosent

Fagforbundet slutter seg til klimakampanjen 10:10 og vil kutte klimautslippene med ti prosent i løpet av 2010. Kampanjen lanseres i Norge lørdag 10/10.

2009100915160220131214134337

vegard.velle@fagforbundet.no

Fagforbundet oppfordrer egen lokalorganisasjon og alle andre til å slutte seg til klimainitiativet 10:10.

– Vi må alle ta konsekvensene av klimakrisa. Derfor støtter vi opp om dette initiativet. Klimakrisa kan ikke løses av enkeltmennesker alene, men løsningen avhenger av at vi alle gjør det kan. Kampanjen 10:10 er et godt bidrag, fordi den oppfordrer alle, fra enkeltpersoner til bedrifter og organisasjoner, til å kutte sine egne utslipp av CO2 med 10 prosent i løpet av 2010, sier Gunnar Gussgard, administrasjonsleder i Fagforbundet.

Skummel utvikling

Etter at FNs klimapanel, IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change), slapp sin siste, og svært dramatiske rapport i 2007, har utviklingen gått fra vondt til verre.

Rapporter vedrørende utslipp, issmelting, havtemperatur samt havets evne til å absorbere C02, peker alle i samme retning, utviklingen går fortere enn man så for seg bare for få år siden.

Raskt voksende kampanje

10:10 ble lansert i Storbritannia første september i år. Avisa The Guardian og den kjente skribenten George Monbiot har vært pådriver for en kampanje som raskt har fått med seg mange briter.

Fagforeninger, store merkevareorganisasjoner, kommuner, enkeltstående bedrifter, skoler og kjendiser har sluttet seg til. Blant personene som har sluttet seg til den britiske kampanjen er den kjente økonomen Nicolas Stern og statsminister Gordon Brown.

Kutter i strøm og reise

– Dette betyr at vi må redusere strømforbruket ved hovedkontoret. Vi vil også kutte i reisevirksomheten, sier Gussgard.

Fra før har Fagforbundet kuttet i energibruken gjennom energiøkonomisering av ventilasjonen. I tillegg vil Fagforbundet kjøpe strøm med opprinnelsesgaranti. Opprinnelsesgaranti sikrer at det produseres like mye fornybar kraft som kraftmengden strømkjøperen forbruker. Det utelukker for eksempel å kjøpe strøm som kommer fra kullkraftverk i Danmark.

Vil ikke vente lenger

– Vi kan ikke sitte stille og vente på at verdens regjeringer skal komme til enighet. Vi må ta ansvar for klimakrisa selv. Hvis folket går foran kan vi regne med at politikerne følger etter for å se hvor de skal lede oss. I tida framover skal Fagforbundet jobbe med hvordan vi kan redusere våre utslipp. Vi håper så mange som mulig vil slutte seg til kampanjen 10:10 og bli med oss i arbeidet, oppfordrer Gussgard.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy