Tre milliarder trengs det for å utjevne lønnsgapet mellom kvinner og menn på arbeidsmarkedet ifølge Likelønnskommisjonen. Regjeringen valgte å sparke likelønnsballen direkte videre til partene i arbeidslivet i Soria Moria II-erklæringen.
Når partene er i prosess ved forhandlingsbordet, lover regjeringen å komme på banen igjen, sannsynligvis i forbindelse med tariffoppgjøret i 2010.
Jaktet på pott
Likestillings- og diskrimineringsombud Beate Gangås trodde de gode intensjonene i regjeringserklæringen også ville følges opp i statsbudsjettet, og at det her ville finnes en øremerket likelønnssatsing.
Nå har ombudet har lett med lupe gjennom budsjettet uten å finne noe.
- Dette er ikke godt nok, er likestillingsombudets dom.
Hun er skuffet over at regjeringen ikke har likelønnskommisjonens tilrådinger til følge, men i stedet sparker ballen over til partene.
- Regjeringen setter organisasjonene i en skvis når de overlater prioriteringen til dem, sier kommunikasjonssjef hos likestillingsombudet, Ingeborg Grimsmo.
Kan prioritere
Gerd Kristiansen, nestleder i LO mener derimot at regjeringen er på riktig vei med likelønnsarbeidet.
- Regjeringen sier at de er villige til å bidra hvis vi blir enige under forhandlingene. Vi i LO stoler på regjeringen.
- Nå skal vi gå i gang med jobben internt i LO, og så skal vi til forhandlingsbordet.
At det blir vanskelig å prioritere, er Gerd Kristiansen ikke enig i.
- Vi er alltid i skvis når vi forhandler. Forhandling er prioritering, sier hun.
USIKKER FRAMTID: Dersom hjernesvulsten til Lajla Sivlana Hortman begynner å røre på seg igjen, og hun blir hundre prosent ufør, kan det bli smalhans for sykepleieren.
Thomas Sætveit Jensen / TV Klipp
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
Nå må disse forhandlerne belage seg på mekling i kommuneoppgjøret. Fra v: Lizzie Ruud Thorkildsen YS Kommune, Tonje Leborg Akademikerne Kommune, Steffen Handal Unio, Tor Arne Gangsø KS og Mette Nord LO Kommune og Fagforbundet.
Per Flakstad
Vidar Eriksen
Tonje Leborg Akademikerne Kommune, Steffen Handal Unio, Mette Nord LO Kommune og Fagforbundet, Tor Arne Gangsø KS og Lizzie Ruud Thorkildsen YS Kommune (fra v til h) har dagen i dag på å bli enige eller om forhandlingene for de ansatte i kommunene endre i brudd.
Per Flakstad