Mangelen på «varme hender» er også et stort, politisk tema i Danmark. Det voksende antallet eldre og minkende antallet unge skaper en ubalanse som kan gi store problemer innenfor pleie- og omsorgsyrkene om bare få år.
Over 5000 unge ble i år avvist da de søkte om opptak på de såkalte sosu-utdannelsene. Sosu er en forkortelse for social og sundhed (sosial og helse). Utdanningen varer mellom 14 og 25 måneder inkludert praksis med elevlønn, og baner vei til jobb innenfor eldreomsorg, sykehus, psykiatri, lokalsentre, bofellesskaper og uføreområdet. Årsaken til de mange avslagene er mangel på praksisplasser.
– Det er fullstendig absurd å avvise dem. Vi har å gjøre med et arbeidsmarked som nærmest er umettelig langt ut i framtida. Om det var 20.000 som gjerne ville inn, var det en annen sak, men de 5000 avviste ville lett fått jobb, sier forbundssekretær Nanna Højlund i FOA til Jyllands-Posten. FOA er Fagforbundets danske søsterforbund.
FOA vurderer at det vil mangle 28.500 sosu-ansatte i 2018, mens LO forutser en mangel på 35.500 i 2021.
For øyeblikket er Danmarks private sektor hardt rammet av den økonomiske krisa som blant annet har medført en eksplosiv vekst i ungdomsledigheten, noe som kan forklare den økende interessen for sosu-områdene.
Fagbevegelsen og den politiske opposisjonen angriper den borgerlige regjeringen for manglende tiltak, og frykter nok en «tapt generasjon» som på 1970- og 80-tallet, da mange unge aldri fikk en utdanning.
Samtidig sliter hele offentlig sektor med ettervirkningene av kommunereformen i 2007. Kommunene mangler penger og skylder på staten – som legger skylda på kommunene.
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad
FRUSTRERT: I perioder har jeg rett og slett følt meg trakassert, sier Anita Vedvik.
Per Flakstad
Per Flakstad