JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Varme hender får kald skulder

Tusenvis av unge i Danmark blir avvist når de søker på en 14–25 måneders utdanning innen pleiesektoren.

2009101511093420131216113415

Mangelen på «varme hender» er også et stort, politisk tema i Danmark. Det voksende antallet eldre og minkende antallet unge skaper en ubalanse som kan gi store problemer innenfor pleie- og omsorgsyrkene om bare få år.

Over 5000 unge ble i år avvist da de søkte om opptak på de såkalte sosu-utdannelsene. Sosu er en forkortelse for social og sundhed (sosial og helse). Utdanningen varer mellom 14 og 25 måneder inkludert praksis med elevlønn, og baner vei til jobb innenfor eldreomsorg, sykehus, psykiatri, lokalsentre, bofellesskaper og uføreområdet. Årsaken til de mange avslagene er mangel på praksisplasser.

– Det er fullstendig absurd å avvise dem. Vi har å gjøre med et arbeidsmarked som nærmest er umettelig langt ut i framtida. Om det var 20.000 som gjerne ville inn, var det en annen sak, men de 5000 avviste ville lett fått jobb, sier forbundssekretær Nanna Højlund i FOA til Jyllands-Posten. FOA er Fagforbundets danske søsterforbund.

FOA vurderer at det vil mangle 28.500 sosu-ansatte i 2018, mens LO forutser en mangel på 35.500 i 2021.

For øyeblikket er Danmarks private sektor hardt rammet av den økonomiske krisa som blant annet har medført en eksplosiv vekst i ungdomsledigheten, noe som kan forklare den økende interessen for sosu-områdene.

Fagbevegelsen og den politiske opposisjonen angriper den borgerlige regjeringen for manglende tiltak, og frykter nok en «tapt generasjon» som på 1970- og 80-tallet, da mange unge aldri fikk en utdanning.

Samtidig sliter hele offentlig sektor med ettervirkningene av kommunereformen i 2007. Kommunene mangler penger og skylder på staten – som legger skylda på kommunene.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy