Nylig foreslo ledelsen i Oslo universitetssykehus (sammensatt av Aker, Rikshospitalet og Ullevål sykehus) å nedlegge Aker. Fagforbundet Aker valgte å offentliggjøre planene, og saken har fått stor medieoppmerksomhet.
Valgte å varsle offentligheten
– Vi mente det eneste riktige var å varsle befolkningen om planene. Det som kan se ut som en faglig forankret plan for samling av lokalsykehusfunksjonene i Oslo, er i realiteten et svært høyt spill med befolkningens helsetilbud, sier leder i Fagforbundet Aker, Are Saastad.
Forutseningen om at sykehuset i Akershus (Ahus) skal ta over 160.000 av Akers opptaksområde i 2011, får Saastad til å reagere.
– Ahus kan ikke klare dette. Sykehuset har ikke tilstrekkelig kapasitet innen indremedisin, akuttberedskap og psykiatri, og er knapt styrbart allerede i dag. Løsningen er å la Aker få ta seg av sitt kjerneområde i Groruddalen, og så kan Ahus konsentrere seg om Follo-kommunene og Akershus, slår Saastad fast.
Eneste øst for ælva
Det er hasard å foreslå nedleggelse av noe som fungerer framfor noe som ikke gjør det, mener han:
– Aker trengs i Oslo, i likhet med Ullevål og Rikshospitalet. Når vi vet at befolkningen øker med kanskje 200.000 de neste 15 årene og samtidig eldes, trengs all den kapasiteten vi har i dag og mer til. Aker er også det eneste sykehuset på Oslos østkant. Det er rett og slett en fornærmelse mot østkanten å foreslå nedleggelse av sykehuset deres.
Nå appellerer Fagforbundet til den rødgrønne regjeringen om å gripe inn i det de kaller vanstyret av Helse-Norge:
Regjeringens ansvar
– Denne saken viser dessverre at sykehusene ledes av folk uten samfunnsmessig perspektiv. Når helseforetaket får seg til å foreslå å nedlegge et så godt sykehus som Aker, trengs politisk styring. Vi krever derfor at regjeringen griper inn før dette kommer til vedtak i Oslo universitetssykehus sitt styre i desember, sier Saastad.
Fagforbundet Aker samarbeider nå med ulike støttegrupper for sykehuset for å stoppe nedleggelsen.
Colourbox
SPENTE PÅ DOMMEN: Camilla Røysland, Gunn-Evelyn Kristensen og Anna Ghazaryan ble oppsagt og gikk til sak for å få beholde jobbene sine. Det siste Fagforbundet-medlemmet som er med på søksmålet var ikke til stede da bildet ble tatt.
Bjørn Kristian Rudaa, Fagforbundet
GLEMMER IKKE: Ambulansefagarbeiderne Jean-René Ylönen (t.v.) og Espen Munthe-Kaas (t.h.) hadde nattevakt på Ullevål sykehus i Oslo da Gjerdrum-alarmen gikk. Her med sjefen Roar Blyverket (foran), som var operativ leder for helsepersonellet på stedet.
Anita Arntzen
ADVARSEL: Forskeren og forfatteren Jonathan Neale (72) innledet på Broen til fremtiden-konferansen torsdag, og sa at koronapandemien er bare en forsmak på hvordan klimakrisen vil bli. (Arkivfoto)
Per Flakstad
Helsepersonell blir oftere smittet av korona enn andre.
Colourbox.com
LANGT FRA MÅLET: – Vi ikke helt der at stoppeklokka er borte, sier hjelpepleier og hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Pleie og Omsorg i Østensjø, som har jobbet i hjemmesykepleien i bydelen i 23 år.
Per Flakstad