Nylig foreslo ledelsen i Oslo universitetssykehus (sammensatt av Aker, Rikshospitalet og Ullevål sykehus) å nedlegge Aker. Fagforbundet Aker valgte å offentliggjøre planene, og saken har fått stor medieoppmerksomhet.
Valgte å varsle offentligheten
– Vi mente det eneste riktige var å varsle befolkningen om planene. Det som kan se ut som en faglig forankret plan for samling av lokalsykehusfunksjonene i Oslo, er i realiteten et svært høyt spill med befolkningens helsetilbud, sier leder i Fagforbundet Aker, Are Saastad.
Forutseningen om at sykehuset i Akershus (Ahus) skal ta over 160.000 av Akers opptaksområde i 2011, får Saastad til å reagere.
– Ahus kan ikke klare dette. Sykehuset har ikke tilstrekkelig kapasitet innen indremedisin, akuttberedskap og psykiatri, og er knapt styrbart allerede i dag. Løsningen er å la Aker få ta seg av sitt kjerneområde i Groruddalen, og så kan Ahus konsentrere seg om Follo-kommunene og Akershus, slår Saastad fast.
Eneste øst for ælva
Det er hasard å foreslå nedleggelse av noe som fungerer framfor noe som ikke gjør det, mener han:
– Aker trengs i Oslo, i likhet med Ullevål og Rikshospitalet. Når vi vet at befolkningen øker med kanskje 200.000 de neste 15 årene og samtidig eldes, trengs all den kapasiteten vi har i dag og mer til. Aker er også det eneste sykehuset på Oslos østkant. Det er rett og slett en fornærmelse mot østkanten å foreslå nedleggelse av sykehuset deres.
Nå appellerer Fagforbundet til den rødgrønne regjeringen om å gripe inn i det de kaller vanstyret av Helse-Norge:
Regjeringens ansvar
– Denne saken viser dessverre at sykehusene ledes av folk uten samfunnsmessig perspektiv. Når helseforetaket får seg til å foreslå å nedlegge et så godt sykehus som Aker, trengs politisk styring. Vi krever derfor at regjeringen griper inn før dette kommer til vedtak i Oslo universitetssykehus sitt styre i desember, sier Saastad.
Fagforbundet Aker samarbeider nå med ulike støttegrupper for sykehuset for å stoppe nedleggelsen.
USIKKER FRAMTID: Dersom hjernesvulsten til Lajla Sivlana Hortman begynner å røre på seg igjen, og hun blir hundre prosent ufør, kan det bli smalhans for sykepleieren.
Thomas Sætveit Jensen / TV Klipp
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad
Vidar Eriksen