JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Uholdbare arbeidsforhold ved oslosykehus

Uholdbare arbeidsforhold kan koste Oslo universitetssykehus en million kroner per dag i tvangsmulkt.

2011120111032020131216174624

Arbeidstilsynet varslet i går sykehuset om at fortsatt sommel med å rydde opp i arbeidsmiljøet kan koste det allerede kriserammede sykehuset dyrt. Kravet fra Arbeidstilsynet er at sykehuset må ha vedtatt «en oppdatert, prioritert og tidfestet vedlikeholdsplan for å utbedre bygninger, arbeidslokaler og inneklima» innen 1. mars 2012. Hvis ikke begynner dagsbøtene å løpe, seks dager i uka.

Gamle synder

Allerede i 2002 ble det vedtatt en handlingsplan for utbedring av bygningene, men mange av tiltakene er ennå ikke gjennomført.

I sommer gjennomførte Arbeidstilsynet en stikkprøvekontroll som avdekket svært kritikkverdige forhold.

– De lager lettvegger av papirkasser, og det virker som store deler av bygningen holdes sammen av tape og kitt, oppsummerte seniorinspektør Bengt Eriksson i Arbeidstilsynet overfor NRK.

LES OGSÅ:«Holdes sammen av tape og kitt»

Den 14 sider lange tilsynsrapporten avdekket Store mengder muggsopp, alvorlig vedlikeholdsmangel, farlig oppbevaring av kreftframkallende kjemikalier og alvorlige brudd på overtidsreglene. Rapporten konkluderte med å varsle til sammen 10 pålegg om utbedringer som skulle gjennomføres innen 1. november.

LAST NED: Arbeidstilsynets rapport fra 1. juli 2011

Trapper opp presset

Ifølge gårsdagens pressemelding fra Arbeidstilsynet er arbeidet med å utbedre forholdene nå godt i gang, men fortsatt mangler en tidfestet vedlikeholdsplan. Derfor trapper tilsynet nå opp presset.

– For å sikre at helseforetaket nå tar sitt arbeidsgiveransvar for ansattes arbeidsmiljø på alvor finner vi det nødvendig å varsle tvangsmulkt som pressmiddel for å få fortgang i arbeidet, sier avdelingsleder Pål H. Lund i Arbeidstilsynet.

Rekker fristen

I en pressemelding sier sykehusledelsen at vedlikeholdsplanen skal behandles i Arbeidsmiljøutvalget like over nyttår og deretter endelig vedtas av styret.

– Vår plan er jo å legge frem en helhetlig arealplan for styret 15. februar, og sånn sett er dette helt i tråd med vår egen prosess. Det har hele tiden vært viktig for oss å følge dette godt opp, sier konstituert administrerende direktør Jan Eirik Thoresen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy