karin.svendsen@fagforbundet.no
– Framtida kommer, og den kan vi ikke bevilge oss bort fra, sa Anne-Kari Bratten, viseadministrerende direktør i Spekter på Samspillkonferansen mandag.
Bratten tror det er fullt mulig å løse utfordringene, og at bedre samhandling er veien å gå. Da tenker hun ikke bare på samhandling mellom helseforetakene og kommunehelsetjenestene.
– Også den interne samhandlingen må bli bedre, blant annet mellom profesjonene.
Må se helheten
128 pasient- og brukerorganisasjoner og 40 fagforbund mener noe om Samhandlingsreformen. Norsk Sykepleierforbund organiserer flest ansatte på sykehusene, Fagforbundet er den nest største organisasjonen i helseforetakene.
– Men bare Fagforbundet og Delta ser og tar ansvar for helheten. De andre organisasjonene er proppfulle av behovet for nettopp sin egen yrkesgruppe, sa Bratten.
Bemanning
Bratten tror mangel på hender og hoder på sykehusene vil bli den største utfordringen framover.
– Hvis vi skal arbeide på samme måte og gi de samme tjenester i 2025 som i dag, må 44 prosent av ungdommene velge å utdanne seg for helsesektoren. Men bare ti prosent gjør det. Vi blir altså for få til å bære oppgavene.
Spekter ser løsningen i at vi jobber mer, og at vi jobber smartere. Bratten peker blant annet på at andre land, som for eksempel Finland og Tyskland, har færre ansatte i helsesektoren i forhold til innbyggertall enn vi.
Hun minnet også om undersøkelser som viser at norske sykehusleger bare bruker litt over halvparten av arbeidstida på pasientbehandling. Liknende tall foreligger for sykepleiernes del.
– Og alle unntatt legene arbeider turnus. Den situasjonen kan kanskje ikke fortsette. Alle andre kan ikke vente på legene, mener Spekters viseadministrerende direktør.
Ny arbeidsfordeling
Bratten opplyste at i løpet 2008 ble det 300 færre helsefagarbeidere i norske sykehus.
– I samme periode har vi fått 200 flere leger. Dette er ikke styrt fra ledelsen, men kanskje en villet utvikling fra lavere nivåer. For Spekter er det åpenbart at helsefagarbeideren har en plass i framtidas sykehus. Vi ønsker at helsefagarbeideren skal få en sterkere og tydeligere plass i helseforetakene. Derfor engasjerte vi oss i Aksjon Helsefagarbeider sammen med blant andre KS og Fagforbundet.
– Vi må sette oppgavefordelingen mellom profesjonene under lupen. For eksempel er det kanskje ikke legen som skal gi kostholdsråd, sier Anne-Kari Bratten.
70/30
Agnes Bridge Walton
Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.
Gorm Kallestad, NTB og Privat
Jonas Fagereng Jacobsen
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser. Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier. - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på tvers av politiske skillelinje for viktige saker.
Ole Martin Wold
Helsefagarbeider Solveig Irene Skjerve er leder av Fagforbundet Fana. Hun frykter dårligere pensjon og mindre jobbsikkerhet dersom arbeidsplassen hennes blir satt ut på anbud.
Paul S. Amundsen