JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Plass til helsefagarbeideren i sykehusene

Anne-Kari Bratten fra Spekter mener det ikke er penger, men arbeidskraft som kan forårsake krise i helsevesenet.

2009102010400620131216113642

karin.svendsen@fagforbundet.no

– Framtida kommer, og den kan vi ikke bevilge oss bort fra, sa Anne-Kari Bratten, viseadministrerende direktør i Spekter på Samspillkonferansen mandag.

Bratten tror det er fullt mulig å løse utfordringene, og at bedre samhandling er veien å gå. Da tenker hun ikke bare på samhandling mellom helseforetakene og kommunehelsetjenestene.

– Også den interne samhandlingen må bli bedre, blant annet mellom profesjonene.

Må se helheten

128 pasient- og brukerorganisasjoner og 40 fagforbund mener noe om Samhandlingsreformen. Norsk Sykepleierforbund organiserer flest ansatte på sykehusene, Fagforbundet er den nest største organisasjonen i helseforetakene.

– Men bare Fagforbundet og Delta ser og tar ansvar for helheten. De andre organisasjonene er proppfulle av behovet for nettopp sin egen yrkesgruppe, sa Bratten.

Bemanning

Bratten tror mangel på hender og hoder på sykehusene vil bli den største utfordringen framover.

– Hvis vi skal arbeide på samme måte og gi de samme tjenester i 2025 som i dag, må 44 prosent av ungdommene velge å utdanne seg for helsesektoren. Men bare ti prosent gjør det. Vi blir altså for få til å bære oppgavene.

Spekter ser løsningen i at vi jobber mer, og at vi jobber smartere. Bratten peker blant annet på at andre land, som for eksempel Finland og Tyskland, har færre ansatte i helsesektoren i forhold til innbyggertall enn vi.

Hun minnet også om undersøkelser som viser at norske sykehusleger bare bruker litt over halvparten av arbeidstida på pasientbehandling. Liknende tall foreligger for sykepleiernes del.

– Og alle unntatt legene arbeider turnus. Den situasjonen kan kanskje ikke fortsette. Alle andre kan ikke vente på legene, mener Spekters viseadministrerende direktør.

Ny arbeidsfordeling

Bratten opplyste at i løpet 2008 ble det 300 færre helsefagarbeidere i norske sykehus.

– I samme periode har vi fått 200 flere leger. Dette er ikke styrt fra ledelsen, men kanskje en villet utvikling fra lavere nivåer. For Spekter er det åpenbart at helsefagarbeideren har en plass i framtidas sykehus. Vi ønsker at helsefagarbeideren skal få en sterkere og tydeligere plass i helseforetakene. Derfor engasjerte vi oss i Aksjon Helsefagarbeider sammen med blant andre KS og Fagforbundet.

– Vi må sette oppgavefordelingen mellom profesjonene under lupen. For eksempel er det kanskje ikke legen som skal gi kostholdsråd, sier Anne-Kari Bratten.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy