JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Billigst og best med kommunalt renhold

På Stovner i Oslo ble mesteparten av renholdet tatt inn i bydelens regi i 2000. Det har ingen angret på.

2009102310473520131214134835

per.flakstad@fagforbundet.no

På slutten av 90-tallet var renholdet blitt et problem for blant annet barnehagene i bydelen. Forskjellige mennesker kom og gikk på tider da det ikke fantes andre mennesker i lokalene. Av og til kom det ingen, og styrerne, som hadde ansvaret, måtte trå til og vaske selv sammen med de ansatte.

– Klagene var mange, forteller Inger Johannessen som nylig begynte i en annen stilling etter å ha vært renholdsleder i by­delen de siste ti årene.

Kartlegging

– Først kartla vi renholdernes timer i de forskjellige barne­hagene. Det gjorde vi i samarbeid med barnehagesjefen i bydelen, forteller Johannessen som da var nestleder i den kommunale foreningen.

Siden fikk foreningen med seg teknisk sjef og økonomisjefen og laget en sak til bydelsutvalget om å etablere en egen renholdsenhet under teknisk avdeling. Saken inneholdt arealplaner og kartlegging av hvilket renhold som var nødvendig, og hva slags utstyr som trengtes, så da bydelsutvalget godkjente den, var det bare å sette i gang.

– Vi startet i barnehageenheten med renholdere som vasket på dagtid med nytt utstyr som mopper og mikrofiber. I starten møtte vi skepsis, siden vi ikke kom med vaskefille og grønnsåpe, men jeg var overbevist om at dette var den riktige veien å gå, forteller Johannessen.

Sparte én million

Bare i barnehagene sparte bydelen én million kroner. Resten av bydelens tjenestesteder kom med da renholdsavdelingen ble opprettet i 2000, med rundt 20 stillingshjemler, mye nyinnkjøpt utstyr og ansatte som arbeidet på dagtid.

– Min erfaring er at dette fungerer veldig bra, sier Johannessen. – Ved sykdom kan det hende vi begrenser renholdet én dag til toaletter og det som har med smittevern å gjøre, men vi har gitt brukerne våre en serviceerklæring som sier at de får «full pakke» allerede dagen etter, fortsetter hun.

Fleksibelt og billigst

– Etter at mesteparten av renholdet i bydelen ble kommunalisert, har det fungert så bra at vi ikke har noen store diskusjoner om å konkurranseutsette tjenesten, sier lederen i Fagforbundet Stovner, Unni Moe.

– Vi hadde en slik runde for to år siden, men da laget vi et regnestykke som klart viste at renhold i bydelens regi var det klart billigste alternativet. I tillegg har det kommunale renholdet blitt mer fleksibelt. Vi kan omprioritere etter behov fordi vi ikke er bundet av kontrakter med private selskaper som må reforhandles. Slik sett er renhold i kommunal regi ikke bare det billigste, men også det beste alternativet.

– Vi er også veldig glad for at bydelen har fått renholdet over på dagtid. Renholderne jobber mye én og én, men ved å være en del av personalet på arbeidsplassene, får de likevel kolleger. Vi har fått mange tilbakemeldinger om at det er noe de setter pris på, sier Moe.

I september kom brannpersonell fra de palestinske områdene til Oslo på en gjenvisitt etter at faggruppe brann besøkte flere brannkorps i Ramallah og Betlehem i mars.

Palestinerne fikk blant annet en omvisning på hovedbrannstasjonen i Oslo og en tur opp til treningsområdet på Lahaugmoen i Akershus. De var også gjester på forbundsstyremøtet i Fagforbundet, der de blant annet fikk en kort prat med forbundsleder Jan Davidsen, som selv er brannmann av yrke.

– Et solidaritetsprosjekt i de palestinske områdene er noe Fagforbundet ønsker å jobbe med, sa forbundslederen til de tre palestinske representantene.

Amin Smman, Ahmad I. Rizeq og Abedel-Kareem Armoosh var imponert over standarden på norsk brannvesen generelt, og over norsk brannpersonell spesielt.

– Yrkesstoltheten formelig lyser av hver enkelt, sa de i forbindelse med besøket.

Yrkesstolthet er noe også palestinsk brannpersonell har, men de har ikke alltid kompetanse og moderne utstyr til å gjøre alt det som deres norske kolleger gjør. Men de forsøker likevel, og i Midtøsten er ikke HMS-arbeid et kjent og godt innarbeidet begrep på arbeidsplassene. Derfor kan jobben til brannpersonell der være mye farligere enn i Norge, der utstyret er tilpasset oppgavene og det er utarbeidet strenge rutiner og prosedyrer for slokningsarbeidet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy