Fagbevegelsen vant pensjonsoppgjøret, regjeringen tapte

For det store flertallet av arbeidstakere var resultatet av årets pensjonsforhandlinger det beste de kunne oppnå. Faktisk en god del bedre enn regjeringens løsning.

2009102707174120131216114109

vegard.velle@fagforbundet.no

– Å beholde tidligpensjonsordningen AFP er veldig bra. Spesielt hvis du må gå av før du er 67, noe som gjelder de fleste, sier Stein Asthøy.

Han er talsperson for Forsvar offentlig pensjon , som nå er ute med rapporten "Tallenes tale" .

– Vi lovte tidlig å komme tilbake med en gjennomgang av oppgjøret. Det gjør vi med denne redegjørelsen, påpeker han.

Best for flest

Regjeringens modell, den såkalte kombinasjonsløsningen, skulle gjøre det mer lønnsomt å jobbe lenger. Og ganske riktig lønner den seg for nettopp de høyt- og lavtlønte som jobber lenge, men derimot ikke for dem som går ut av arbeidslivet før de er 67, viser utregningene i rapporten.

Hovedkonklusjonene

Følgende er rapportens hovedkonklusjoner:

• Et meget stort flertall av offentlig ansatte ville tapt betydelige pensjonsbeløp ved innføring av regjeringens alternativ i stedet for vedtatt modell.

• En god del lavlønte, ikke minst deltidsansatte, ville med regjeringens alternativ mistet adgangen til å gå av med tidligpensjon ved fylte 62, på grunn av for lav opptjening.

• De fleste lavlønte ville tapt på regjeringens alternativ som AFP-pensjonister (fra 62 til og med 66).

• Et mindretall ansatte med lang opptjening og svak lønnsutvikling (lite stigning mot slutten av yrkeskarrieren) ville kommet like bra eller bedre ut med regjeringens alternativ, om ikke i AFP-alder, så fra fylte 67.

Fagforbundet ønsket annen løsning

Fagforbundet mente etter forhandlingene at den beste løsningen glapp. I etterkant av oppgjøret uttalte leder av Fagforbundet, Jan Davidsen:

– En videreføring av nåværende ordning innebærer at medlemmene våre fortsetter med en tjenestepensjonsordning som de kjenner og som de ikke har hatt noe ønske om å kvitte seg med. Når det er sagt, skulle jeg ønske at vi hadde klart å bli enige om en ordning som ville sikret medlemmene våre en enda bedre pensjon. LO Kommune anbefalte primært en annen modell, men den fikk ikke bred nok tilslutning.

Ingen grunn til skuffelse

Stein Asthøy, som også leder Sosiale institusjoners fagforening, mener de siste utregningene viser at resultatet var en seier, også for Fagforbundets medlemmer.

– Jeg mener ledelsen i Fagforbundet ikke har noen grunn til å være skuffa. Vi har beholdt AFP som en tidligpensjonsordning, noe som betyr at vi kan gå av uten å få pensjonen avkorta resten av livet. Dette alene var viktig. Mye ble sagt etter oppgjøret om at regjeringens modell inkluderte mest penger, men det gjaldt bare i en overgangsperiode, påpeker han.

Best for sliterne

Rapporten tar spesielt opp situasjonen for sliterne:

– Enkelte hevder regjeringens alternativ ville vært til fordel for sliterne innen offentlig sektor. Realiteten er at de aller fleste blant sliterne ikke har lang opptjening. Regnestykker vedrørende sliterne som forutsetter over 40 års opptjening, kan derfor være villedende.

– Vi ser av regnestykkene at omsorgsarbeideren i 50 prosent stilling som står i jobb til fylte 67, vil gå rundt 30.000 kroner i pluss med regjeringens alternativ. Men hun er en fantasifigur – nesten ingen jobber som omsorgsarbeider til fylte 67. Derimot er omsorgsarbeideren i 50 prosent stilling som trenger AFP ved fylte 62 en realistisk figur. Og hun ville med regjeringens alternativ nektes avgang ved 62, ifølge rapporten fra Forsvar offentlig pensjon.

MEST LEST:
God stemning mellom Mette Nord og Tor Arne Gangsø som hilser på korrekt koronavis. Men forhandlingene i kommuneoppgjøret blir krevende. Rettigheter for mer heltid er et av de viktigste kravene fra Fagforbundet og LO Kommune.

God stemning mellom Mette Nord og Tor Arne Gangsø som hilser på korrekt koronavis. Men forhandlingene i kommuneoppgjøret blir krevende. Rettigheter for mer heltid er et av de viktigste kravene fra Fagforbundet og LO Kommune.

Per Flakstad

Lønnsforhandlingene er i gang: Her finner du alle kravene fra LO

Colourbox.com

Disse skal få ny lønn nå: Lønnsforhandlingene for 190.000 ansatte i kommunene er i gang

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september.  Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september. Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Per Flakstad

Lønnsoppgjørene står i kø: Her kan du se når din lønn skal forhandles i høst

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Titti Brun

Kvinne jobbet ulovlig som helsefagarbeider i nesten ett år – løy om utdannelse i jobbintervju

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Anna Granqvist

Her er alle de nye satsene: Minstepensjonister får 130 kroner mer i måneden

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Karin Svendsen

Nytt fagskoletilbud: Snart kan disse helsefagarbeiderne jobbe sammen med kirurgene

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy