Viser muskler og omsorg

Alle vil ha det. Alle snakker om det. Tromsø og Harstad gjorde det. Nav fikk menn inn i omsorgsyrker.

2011120510493320131216174824

ola.tommeras@fagforbundet.no

Ett år etter at prosjektet «Mer muskler til helse og omsorg» begynte, møtte 24 gutter og menn til fellesmøte i Tromsø denne høsten. De har tilbakelagt åtte måneder med praksis og utdanning på sykehjem i Tromsø og Harstad, og er godt på vei til å bli helsefagarbeidere.

Deltakerne er hovedsakelig voksne menn. Snittalderen er 38 år, og alle har erfaring fra andre yrker. De er for det meste i en karriere to-fase, og Nav Troms har lykkes i å rekruttere dem til sitt prosjekt for menn til omsorgsyrker.

Voksen og tøffere

– Nå håper jeg at vi har ryddet vei, at også de unge mennene kommer, sier Jan-Ove Agledal. Han kommer opprinnelig fra serviceyrket, ble arbeidsløs etter omstrukturering og hev seg på Nav-prosjektet i oktober i fjor. Fagbladet møter ham på Kroken sykehjem i Tromsø. Der er han en populær kollega på en sterkt kvinnedominert arbeidsplass.

– Det var dette jeg egentlig drømte om som ung, men som 16-åring var jeg ikke tøff nok til å velge helsefag. Omsorg var ikke kulturelt akseptert for menn, sier han.

– Dette prosjektet endrer myter og oppfatninger om helsefag. Har det først kommet én mann, kommer det flere. Når flere menn jobber i yrket, får det større aksept i samfunnet, ikke minst blant unge menn som skal velge karriere, sier Agledahl.

Fordel for alle

Mennene i Nav-prosjektet melder alle om at de har blitt svært godt mottatt på arbeidsplassene, både av kolleger og brukere.

– Damene liker at vi kommer inn i faget. Vi blir populære kolleger, bekrefter Agledal.

– Arbeidsmiljøet blir bedre når det er litt balanse mellom kjønnene. For å si det rett ut: Kvinner har en tendens til å slarve når de er alene, ler han.

– Dessuten er det omtrent like mange gamle menn som gamle damer. Mannlige brukere på sykehjemmet setter pris på å få snakke med en mann.

Trenger menn

Agledahl er ikke tvil om at helseyrkene trenger flere menn, og at menn trenger helseyrkene. Til de som vurderer å velge omsorg som karriere, sier han:

– Det gir ufattelig mye å jobbe med helsefag. Ingen dag er lik. Du lærer enormt mye om deg selv. Det er absolutt et yrke å satse på.

Gratis for deltakerne

De som er med i muskelprosjektet deltar gratis. Utdanningsløpet begynte med en uke generell innføring i helsefag, deretter sju ukers praksis som pleiemedhjelpere. Deretter er det studieuker med tre dager praksis og to dager studier.

Ingen av deltakerne har direkte erfaring fra omsorgsyrker, men samtlige har fått godkjent ett års realkompetanse for sin tidligere yrkeserfaring og utdanning. De vil være fullt utdannet helsefagarbeidere i løpet av 2012/13.

En mulig match

– Prosjektet begynte som en følge av to problemstillinger: Vi har en sektor med alvorlig mangel på arbeidstakere, og vi har stadig flere arbeidsløse menn. Her måtte det være mulig å få til en match, sier avdelingsdirektør Bente Ødegaard i Nav Troms.

Hun og prosjektleder Helge Isaksen har ledet prosjektet gjennom spennende måneder.

Nav Troms søkte om forsøksmidler fra Arbeidsdirektoratet i august i fjor. Direktoratet og samarbeidende etater finansierer prosjektet.

– Deltakerne har sluttet i tidligere yrker av forskjellige årsaker. De kommer fra bygg og anlegg, fra fiskeyrker, fra håndverksyrker og har mange forskjellige bakgrunner, forteller Isaksen.

– Det er definert som et prosjekt for arbeidssøkere, og deltakerne beholder derfor ytelsen fra Nav. Samtidig er vi våkne på at dette ikke skal bli et alternativ til tradisjonell utdanning, sier Ødegaard.

– Hold saken varm

Nav Troms nådde sitt mål om å rekruttere ti i Harstad og 20 i Tromsø. Noen er av ulike årsaker gått ut av prosjektet, og nye er tatt inn. Andre har valgt å fortsette i yrket i egen regi. Per dato er 20 personer med i prosjektet. Tilsvarende muskelprosjekter er satt i gang andre steder i landet, men ingen så omfattende som i Troms.

– Hold saken varm, og bruk mediene bevisst hele tiden, er Ødegaard og Isaksens råd.

De brukte aviser, radio, tv og folkemøter. De stilte opp med stand på filmfestivalen i Tromsø og på kinoen. De laget t-skjorter med muskler i omsorg-budskap. Tromsø­væringer flest kjente etter hvert veldig godt til Navs kampanje.

– Fortsatt ringer folk og spør om prosjektet, forteller Isaksen.

MEST LEST:
Forhandlngsleder Mette Nord er fornøyd med at Fagforbundets medlemmer opprettholder kjøpekraften gjennom oppgjøret for de kommuneansatte. I tillegg er heletillegget økt.

Forhandlngsleder Mette Nord er fornøyd med at Fagforbundets medlemmer opprettholder kjøpekraften gjennom oppgjøret for de kommuneansatte. I tillegg er heletillegget økt.

Per Flakstad

Kommuneoppgjøret er i havn: Ansatte får mellom 1400 og 1900 kroner

Vaskeriansatte får et generelt årlig tillegg på nesten 2500 kroner etter årets lønnsforhandlinger. Bildet viser Karmjit Kaur, vaskeriansatt ved Nor Tekstil i Drammen.

Vaskeriansatte får et generelt årlig tillegg på nesten 2500 kroner etter årets lønnsforhandlinger. Bildet viser Karmjit Kaur, vaskeriansatt ved Nor Tekstil i Drammen.

Arkivfoto: Ole Palmstrøm

De vasker tøy for sykehus og sykehjem – nå får de 1000 kroner mer i lønnstillegg enn helsearbeiderne

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september.  Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september. Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Per Flakstad

Lønnsoppgjørene står i kø: Her kan du se når din lønn skal forhandles i høst

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Titti Brun

Kvinne jobbet ulovlig som helsefagarbeider i nesten ett år – løy om utdannelse i jobbintervju

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Anna Granqvist

Her er alle de nye satsene: Minstepensjonister får 130 kroner mer i måneden

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Karin Svendsen

Nytt fagskoletilbud: Snart kan disse helsefagarbeiderne jobbe sammen med kirurgene

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy