JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tannlegesekretær tapte i trygderetten

En tannlegesekretær som mente seg yrkesskadd av kvikksølvforgiftning fikk ikke medhold i trygderetten.Forbundsadvokat Anne-Gry Rønning-Aaby er skuffet over kjennelsen.

2011120512434620131216174844

tips@fagforbundet.no

– Kjennelsen er nedslående lesing, men det er likevel forhold her som kan brukes når vi nå skal føre disse sakene videre på vegne av Fagforbundets medlemmer, sier hun ifølge Fagforbundets hjemmeside.

– Blant annet avviser ikke Trygderetten at noen kan ha bli skadet, selv om faktum i denne konkrete saken ikke tilsa det. Saksforholdet er også spesielt, og dermed kan ikke denne spesielle saken anvendes på mange andre saker, fortsetter hun.

Det er imidlertid grunn til å tro at NAV vil forholde seg til denne kjennelsen på en streng og restriktiv måte. Det kan med andre ord bli vanskeligere å få gjennomslag i trygden for kvikksølvskade som følge av arbeid som tannhelsesekretær.

– Domstolene vil generelt vektlegge Trygderettens kjennelser, men bare i den grad disse er ledd i en langvarig og ensartet praksis. I disse sakene foreligger det nå en prinsippkjennelse, men det foreligger uansett to andre kjennelser som går i motsatt retning, og Trygderetten tar ikke avstand fra de tidligere kjennelsene. Det er derfor grunn til å tro at en sak for lagmannsretten vil bli vurdert uten at Trygderettens nye kjennelse vil bli avgjørende, mener hun.

I pressemeldingen fra Arbeidsdepartementet om kjennelsen fremgår det at sakene som til nå har vært stanset, igjen skal behandles, og det vil derfor bli en ny utvikling i disse sakene etter dette.

– Fagforbundet tar kjennelsen til etterretning. Vi følger fortsatt opp arbeidet med de konkrete enkeltsakene. Vi mener det er grunnlag for å hevde at det er tannhelsesekretærer som har vært utsatt for et så skadelig arbeidsmiljø at dette har gitt et sykdomsbilde som er karakteristisk for kvikksølveksponering. Det blir uansett viktig at man i de konkrete sakene tar hensyn til hele arbeidsmiljøet man arbeidet under, og ikke bare kvikksølveksponering. Vi vet at det er mange andre farlige stoffer man var i befatning med, og som til nå ikke er vurdert særskilt, sier Rønning-Aaby.

Fagforbundet har flere saker i Nav-systemet og saker for trygderetten. Forbundet har også en sak som er berammet for Gulating lagmannsrett i april neste år.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy