JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Innklages for ulovlig innkjøp av barnevernkonsulenter

Fire kommuner er innklaget for ulovlige direkteanskaffelser av barneverntjenester fra Barnevernkompetanse AS.

2011120614114620131216174952

vegard.velle@fagforbundet.no

Det er kommunene Drammen, Røyken, Elverum og Tynset som nå må gjøre rede for sine innkjøp av konsulenttjenester overfor Klagenemnda for offentlige anskaffelser (Kofa). Til sammen gjelder det innkjøp for over 14 millioner kroner i perioden 2007-2011.

Klagen kom fra en privatperson etter at Fagbladet avdekket at innkjøpene skjedde uten å ha blitt lagt ut på anbud. Fra før er Asker, Bærum, Oppegård, Ski og Fredrikstad alle ilagt gebyrer for å ha kjøpt tjenester fra firmaet Barnevernkompetanse AS i strid med lov om offentlige anskaffelser.

Innrømmer uheldige innkjøp

Overfor Fagbladet er både Drammen og Røyken åpne om at innkjøpene har vært uheldige.

– Jeg innser at vi har brutt loven. Derfor har vi jobbet intenst det siste halve året med å få orden på våre innkjøp. Jeg er helt enig i at dette ikke er i tråd med anskaffelsesreglementet, og jeg er lite fornøyd med at det har gått så lang tid uten at vi har fått orden på anbudene, sier utdanningsdirektør Tore Isaksen i Drammen kommune.

Barnevernsleder Knut Magnus Myrvold i Røyken forklarer at en anbudsprosess ville tatt for lang tid.

– Hadde vi ventet, ville åtte saksbehandlerstillinger stått udekket. Likevel er jeg blitt mer og mer klar over at disse jobbene skulle vært lagt ut på anbud, og det bør de, dersom det finnes tid til å utføre en anbudsprosess. Vi må bare bøye oss og si at dette gikk galt. Det endte med en regning på 2 millioner kroner. Det hele er veldig beklagelig, sier han til Fagbladet.

Legger oss flate

Fagsjef Lars Kiplesund i Elverum bekrefter at de i perioden 2009-2010 kjøpte saksbehandlingstjenester fra Barnevernkompetanse for over 1,4 millioner kroner.

Vi legger oss flate for at vi ikke lyste ut tjenestekjøpet, sier han til kommunal-rapport.no, og beskriver tilstanden i den aktuelle perioden som sårbar.

Han forklarer at barneverntjenesten så seg nødt til å kjøpe tjenester da sju av ti saksbehandlere enten hadde sluttet eller ble sykmeldte på samme tid, i tillegg til at mengden av bekymringsmeldinger økte. Samtidig var også virksomhetslederen for barnevern lånt ut for å hjelpe en annen fagavdeling i kommunen.

Skjerpet rutinene

Kiplesund opplyser at saksbehandlingskapasiteten er vesentlig bedret siden 2010. Kommunen har fått 1,5 stilling fra Fylkesmannen, og dersom politikerne vedtar rådmannens budsjettforslag for 2012, får barnevernet to nye saksbehandlerstillinger. Så langt i år har Elverum kommune kjøpt saksbehandlingstjenester for 120.000, og Kiplesund mener dermed at situasjonen er under kontroll.

– Vi har skjerpet inn rutinene. Alle tjenestekjøp over 100.000 kroner skal nå godkjennes av fagsjef, og alt over 500.000 skal ut på anbud. Vi kan nå bare håpe på mildest mulig behandling i Kofa, sier han.

Flyktet med datteren

Privatpersonen som har klaget inn de fire kommunene er Jan Hausken. Han reagerte spontant da han leste Fagbladets artikkel.

I fjor fortalte han åpent på NRK Brennpunkt hvordan familien flyktet fra det norske barnevernet, ved å flytte datteren til Østerrike.

– Etter min mening er det svært risikofylt å være foreldre til barn med ADHD og Asperger i Norge, sier Hausken til Kommunal Rapport.

Han mener helsevesenet har god kompetanse på å diagnostisere, men at kompetansen ikke blir brukt av barnevernet.

– Konsekvensen er at en rekke familier blir beskyldt for omsorgssvikt, når det i virkeligheten dreier seg om en biologisk betinget diagnose, mener Hausken.

Kommunens ansvar

Barnevernkompetanse AS opplyser til Kommunal Rapport at de ikke kommenterer sine kundeforhold, men registrer mediefokuset som innkjøpene har fått.

– Vi har ingen kontrollrutiner for å sjekke om kommunene etterlever regelverket. Vi forutsetter at de selv har gjennomgått sine prosedyrer når de henvender seg til oss med sine utfordringer, som vi selvsagt prøver å imøtegå på en best mulig måte, sier daglig leder Stine Eriksen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy