JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dramatisk budsjett preget forbundsuka

Fagforbundet Ski har én målsetting med de årlige forbundsukene, og det er at hvert eneste medlem skal føle seg sett. I år satte også et dramatisk budsjettforslag sitt preg på uka.

2009110513453120131216114654

På Langhus bo- og servicesenter snakkes det mye om økonomien i Ski kommune om dagen. Rådmannen har nettopp lagt fram et budsjettforslag som mange karakteriserer som det mest dramatiske noensinne.

Egentlig har rådmannen lagt fram to forslag til budsjett, ett primærforslag med eiendomsskatt, og ett sekundærforslag uten.

– Primærforslaget, der eiendomsskatt gir kommunen noe mer inntekt og handlingsrom, er ille nok. Da er det lett å tenke seg hvordan det andre ser ut, mener de tillitsvalgte og ansatte på Langhus.

Vil omgjøre dementavdeling

Blant annet foreslår rådmannen å omgjøre dementavdeling på servicesenteret til en somatisk avdeling.

Det vil i praksis si at de mest utagerende demente på Langhus flyttes, mens de minst utagerende må bli igjen med et dårligere tilbud. I tillegg vil flere årsverk knyttet til dementavdelingen forsvinne, ifølge ansatte på Langhus og tillitsvalgte i Ski.

Også i budsjettforslaget for to år siden ble dementavdelingen omgjort. Den gangen ble den reddet av politikerne i budsjettbehandlingen.

Derfor håper både tillitsvalgte og ansatte nok en gang på politikernes velvilje.

– Alle gruppelederne har invitert oss til et møte i neste uke, sier Anita Fjeldvik Lorentzen og Ann-Helen Engh som er hovedtillitsvalgte i Ski. – Vi synes det er lovende at politikerne inviterer oss til å komme med synspunkter. Siden budsjettet ikke skal vedtas før midt i desember, har vi tid til å påvirke dem så mye vi klarer i forhold til viktige prioriteringer.

– Og det kommer vi til å gjøre! Lover de to hovedtillitsvalgte.

Eiendomsskatt

Også andre virksomheter i kommunen blir sterkt berørt i budsjettforslaget. For å få økonomien under kontroll, foreslår rådmannen brutale kutt i alle tjenester som ikke er lovpålagt – selv i primærforslaget med eiendomsskatt.

I dag er det ikke politisk flertall for å innføre eiendomsskatt i Ski. Bare SV har gått inn for å øke kommunens inntekter på denne måten. Under valgkampen før kommunevalget for drøyt to år siden lovte Arbeiderpartiet at det ikke ville innføre eiendomsskatt.

– Vi ønsker å mene noe om dette, men først må medlemmene få si hva de mener, slik at vi har dem i ryggen, sier Ann-Helen Engh og Anita Fjeldvik Lorentzen. Fagforbundet i Ski skal ha et medlemsmøte førstkommende mandag, og deretter vil lokalforeningen gå ut og anbefale politikerne hva de skal gjøre i forhold til eiendomsskatten.

Hvis et flertall av medlemmene ønsker eiendomsskatt for å opprettholde det kommunale tjenestetilbudet i størst mulig grad og for å redde arbeidsplasser i kommunen, kan det være et viktig signal til det lokale Arbeiderpartiet om å tenke nytt i saken.

Alle skal bli sett

I Ski har de tradisjon for å bruke Fagforbundsuka til en rekke trivselstiltak som spres utover til alle medlemmene i kommunen.

Foran denne uka er det delt ut 20.000 kroner til plasstillitsvalgte rundt i omkring i de ulike virksomhetene slik at de har stått for minst ett arrangement på sitt arbeidssted. Der det ikke er noen plasstillitsvalgte, har lokalforeningen sendt en fruktkurv. Det er også delt ut forbundsboller og forbundskarameller.

Et av de mest populære tiltakene, var å gi et bidrag til massasjestol på Finstadtunet, kommunens nyeste sykehjem. Både de ansatte og ledelsen ved sykehjemmet var glad for bidraget som skal øke trivselen for de ansatte og være med å redusere sykefraværet.

– Målet er at alle medlemmer skal føle seg sett i løpet av uka, sier Ann-Helen Engh.

I tillegg har lokalforeningen gjennomført en vervekampanje. Og da Fagbladet besøkte Langhus bo- og servicesenter, kunne plasstillitsvalgt Rune Kragstad fortelle at to av de unge og forholdsvis nyansatte ved institusjonen akkurat hadde vært innom og fått pizza, tatt en prat, og sagt at de ønsket å melde seg inn.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy