per.flakstad@fagforbundet.no
Med virkning fra 19. mai får de ansatte 9000 kroner i året for å bli varslet om brann, i tillegg til at de får 1200 kroner for å møte opp på hverdager og 1400 for å møte på helligdager og høytidsdager. I tillegg får de to timers overtid hver gang de møter.
Spørsmålet om kompensasjon for beredskap og frivillig oppmøte har versert mellom Fagforbundet Halden og Aremark og kommunen i fire år. Kirsti Rørmyr som leder Fagforbundets lokalavdelingen i Halden er godt fornøyd med resultatet.
– Dette er en prinsippavgjørelse som kan få betydning for flere som i dag ikke får kompensasjon for samme type beredskap, sier hun til Fagbladet.
Varslet på mobil
Kort sagt dreier saken seg om at brannpersonell blir varslet når en brann har et omfang som gjør at de som er på vakt kan komme til å trenge hjelp. Et typisk eksempel kan være skogbrann.
Alle blir varslet, men det er frivillig å møte opp.
Fra gammelt av hadde de brannansatte en høyttaler på veggen hjemme, og senere fikk de en lommevarsler som de alltid hadde på seg. Nå får de ansatte varsel på mobiltelefonen.
Medhold i lønnsnemnda
Halden kommune ønsket i utgangspunktet ikke å betale for en beredskap med frivillig oppmøte. Derimot var kommunen villig til å strekke seg et godt stykke for å premiere de som møtte opp når de ble varslet.
I en tidligere nemndsavgjørelse tapte Fagforbundet i spørsmålet om kompensasjon for beredskapen, men de ble tilkjent en forhandlingsrett i forbindelse med etableringen av nytt nødnett.
Partene møttes etter at det nye nødnettet kom på plass i 2011, men var fortsatt ikke enige. Dermed gikk saken til ny nemndsbehandling, og her har forbundet fått medhold.
«Det er ikke en omfattende ulempe det er tale om, men det er en ulempe som det – inntil annet er avtalt – må kompenseres for», skriver sorenskriver Nils Dalseide som leder den lokale lønnsnemnda.
Samtidig er han enig i kommunens syn om å premiere de som møter opp. Det generelle beredskapstillegget er derfor redusert fra Fagforbundets krav på 12.500 kroner til 9000, samtidig som frammøtetillegget ble økt med 200 kroner i forhold til kravet.
1 million alderspensjonister, 364.000 uføretrygdede og flere andre grupper skal få økt trygd.
Colourbox.com
– Våre beregninger viste at de laveste pensjonene ville fått størst skatteskjerpelse i år. Det var en uholdbar situasjon, og det skal sånn sett bare mangle at en endring kommer på plass, sier Jan Davidsen.
Tri Nguyen Dinh
Norges bank
Arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap).
Ole Palmstrøm
Jahn-Tore Fjeldstad har gode tips til deg som ikke er fornøyd med utfallet av Nav-saken.
Kjell Inge Søreide
Freddy André Øvstegård (SV) sier oppgjøret er dårlig nytt for alle som er avhengig av ytelser.
Sidsel Valum