Slutter i protest mot privatiseringen

SLUTTER: Tre av fire personer på dette bildet slutter i Asperud barnehage fordi den privatiseres. Bare Zeliha Dogan (til v. blir igjen). Foran står Lena Foyn, bak Sabrina Grimsrud og til høyre Ann-Mari Ulvin.

SLUTTER: Tre av fire personer på dette bildet slutter i Asperud barnehage fordi den privatiseres. Bare Zeliha Dogan (til v. blir igjen). Foran står Lena Foyn, bak Sabrina Grimsrud og til høyre Ann-Mari Ulvin.

Werner Juvik

10 av 14 ansatte i Asperud barnehage slutter. De nekter å gå ned i lønn og pensjon når høyrebyrådet i Oslo skal selge ti barnehager.

2014090312000020140904124331

vegard.velle@fagforbundet.no

Anne Karin Wahl Bjelkevik har jobbet i Asperud barnehage i åtte år. I 7,5 av disse har hun vært lokalt tillitsvalgt for Fagforbundet. Hun har lagt ned enormt med engasjement og omsorg overfor barna, kollegene og barnas foreldre. Nå har hun fått nok.

– Da jeg leverte oppsigelsesskjemaet til sjefen min, trillet tårene. Denne barnehagen var et innmari godt sted å være. Jeg så for meg at jeg ville jobbe her til den dagen jeg pensjonerte meg.

– Det er tøft nok som det er i dette yrket, om vi ikke skal ha færre ansatte og gå ned i lønn og pensjon attpåtil.

– De ansatte er en grå masse

Hun har fått nok av skalting og valting fra oslopolitikernes side. Først skulle barnhagen konkurranseutsettes, nå skal den selges ut.

– For toppene i Høyre og Frp er vi barnehagearbeidere bare en grå masse. De har ikke hørt på oss. De bryr seg ikke.

Utfordrer Carl I. Hagen

Wahl Bjelkevik synes det er hyklerisk når Carl I. Hagen og andre snakker om bedre kvalitet i barnehagen, samtidig som de raserer en av de absolutt velfungerende barnehagene i byen. Wahl utfordrer derfor Carl I. Hagen, gruppeleder for Frp, til å komme og jobbe i barnehagen.

– Jeg skulle ønske Carl I. Hagen kunne jobbe sammen med meg en uke og se på fortvilelsen hos foreldrene og de ansatte. Jeg ville fortalt ham om barnehagehverdagen vår. Han kunne se på ansiktene til barna som mister sine trygge holdepunkter i hverdagen, sier Wahl Bjelkevik.

Mindre tid til barna

Hun er også redd for at vil bli færre ansatte i barnehagen, siden private barnehager ikke trenger å ta hensyn til bemanningsnormen i Oslo kommune.

– Når barnehagebyråd Anniken Hauglie sier at barnehagen skal ha forsvarlig bemanning, svarer jeg at hva forsvarlig bemanning er, kommer an på øynene som ser. Vi har spurt, men får ikke noe svar på dette.

– Med færre ansatte, blir det færre barn som får plass på et fang. Jo færre ansatte, jo mindre tid til hvert enkelt barn. Jeg skjønner ikke logikken.

Skrøt av arbeidsmiljøet

Den 30. september har Anne Karin Wahl Bjelkevik sin siste arbeidsdag i barnehagen. 10 av 14 ansatte i barnehagen slutter.

– Vi føler at en innmari god barnehage blir rasert. Vi har hatt et bra fagmiljø, med full førskolelærerdekning. Framover blir det vel pedagogiske ledere på dispensasjon.

Barnehagen har skåret på topp på kommunens bruker- og medarbeiderundersøkelser. Den har også en god blanding av eldre og yngre ansatte. Vikarene som har vært innom, har raskt følt seg som en del av gjengen, ifølge Wahl Bjelkevik.

– De skrøt av arbeidsmiljøet og kunne godt tenke seg å jobbe der fast.

Går ned i lønn og pensjon

Hadde Wahl Bjelkevik fortsatt, ville hun raskt gått ned i lønn, tror hun, ettersom lønnsveksten gjerne bråstanser i private barnehager og raskt henger etter de kommunale barnehagene. Hun nekter også å akseptere en mye dårligere pensjonsavtale. I tillegg vet hun at arbeidsbelastningen blir høyere når det blir færre ansatte per barn.

Men Wahl Bjelkevik understreker også at hun ikke er imot private barnehager, og at det fins mange gode private barnehager, hvor de ansatte gjør en god jobb.

– Private best på barnehager

Carl I. Hagen vil ikke følge oppfordringen om å være i Asperud barnehage i en uke.

– Nei, det har jeg ikke tid til og det er unødvendig. Jeg sitter ikke i bystyret for de ansattes skyld, men for skattebetalernes. Og da må jeg ta ansvaret for de tingene kommunen kan drive best, og det er ikke barnehager. Der de private gjør jobben best, bør kommunen redusere engasjementet sitt.

Han hevder det er lavere sykefravær i de private barnehagene, og både de ansatte og foreldrene er mer fornøyd der enn i de offentlige barnehagene.

– Fått tutet ørene fulle

– Jeg skjønner dessuten godt hvordan barnehagearbeiderne har det. Det er trist at ansatte slutter, men de har som vanlig fått tutet ørene fulle av Fagforbundet, SV og AP om hvor ille det er i private barnehager. Da er det ikke rart de blir usikre.

– Jeg mener kommunen må redusere unødvendig virksomhet, siden kommunen har budsjettproblemer og må se på hvordan vi kan redusere byråkrati og utgifter. Dette er en fullstendig ideologisk tilnærming – jeg vet. Men sosialistene tar ikke konsekvensen av sin ideologi heller, når de lar være å si at butikker bør tas over av det offentlige.

Nok er nok

Også Sabrina Grimsrud har fått nok og slutter i Asperud barnehage. Heller ikke hun har noe imot private barnehager, dersom de har samme lønns- og arbeidsvilkår som de kommunale barnehager. Men hun frykter at dette ikke vil skje når barnehagen nå skal selges.

– For meg er lønna viktig. Og pensjonen. Jeg nekter å gå ned i lønn, sier hun.

Siden det er knapphet på barnehageplasser, syns hun det ville vært mye lurere om kommunen solgte ut tomter til nye barnehageeiere, så kunne det bli flere barnehager i byen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy