Den statlige belønningsordningen sørger for ekstra penger til kollektivtrafikk til byer eller regioner som har innført tiltak for å begrense biltrafikken. En forutsetning for å motta penger gjennom ordningen, er at bilbruken i området ikke øker og helst reduseres. Målet er bedre miljø, helse og framkommelighet i byene. Antall kollektivreiser skal gå opp og reiser med personbil ned.
Dobling på to år
I fjor ble ordningen kraftig styrket, og med årets økning så er belønningsordningen doblet på to år. Regjeringen legger opp til å bruke 945 millioner kroner på å redusere biltrafikk og styrke kollektivtrafikk gjennom belønningsordningen.
Det er tidligere inngått en fire års avtale mellom Oslo og Akershus og Samferdselsdepartementet. Hovedstadsområdet mottar 280 millioner kroner i 2014 for å gjennomføre tiltak for kollektivtransporten og reduser biltrafikk. Nedre Glomma-regionen er et annet stort prosjekt som starter neste år, der det vil bli brukt 215 millioner kroner til gang- og sykkelveier og kollektivtransport. I tillegg videreføres prosjekter i Bergens, Trondheim, Grenland, Stavanger og Kristiansan.
- Dårlig verktøy
AU-medlem og leder av Seksjon samferdsel og teknisk, Stein Guldbrandsen, er fornøyd med at det satses mer på kollektivtransport, men misfornøyd med modellen.
- En belønningsordning er et for dårlig styringsverktøy. Det ville vært mer effektivt å bevilge penger direkte til det man ønsker å satse på, mener han.
Kollektivt for alle
Regjeringen har også satt av 18 millioner kroner til prøveprosjekter for kollektivtransport i distriktene. Det er videre satt av 22 millioner kroner tiltilgjengelighetstiltak.
Elektroniske billetter
Reiseinformasjon og elektronisk billettering blir også viet oppmerksomhet i dette budsjettet. Det er satt av 30,4 millioner kroner til å utarbeide lett tilgjengelig reiseinformasjon og elektronisk billettering.
Utvider Bergen Bybane
Til investeringer innen kollektivtransport på veg og bane er det lagt til grunn 2,9 milliarder kroner i bompengemidler. Disse skal blant annet brukes til å videreføre byggingen av Bybanen i Bergen, til utbygging av Kolsåsbanen og Lørenbanen, og til oppgradering av baner og stasjoner for T-bane og trikk i hovedstadsområdet.
Til drift av kollektivtransport i Oslo/Akershus og Trondheim er det lagt opp til å bruke om lag 750 millioner kroner i bompengemidler.
Samferdsel er igjen utropt til vinneren av budsjett 2014. Totalt har investeringene til vei og kollektivtrafikk økt med mer enn 90 prosent siden 2005.
Det skal brukes 18,7 milliarder til jernbaneformål. Investeringene øker med 4,2 milliarder til 10 milliarder, som er fem ganger mer enn hva som ble brukt til investeringer i 2005.
Det skal investeres 22,7 milliarder kroner i veiutbygging.
Jernbaneprosjekter i 2014: Nytt dobbeltspor Oslo - Ski, videreføring Farriseidet - Porsgrunn, videreføring Holm - Holmestrand - Nykirke, videreføring Langset - Kleverud (Fellesprosjekt E6 - Dovrebanen), Bergen - Arna (Vossebanen), Hell - Værnes, nytt signal- og sikringsanlegg på Østfoldbanen og på strekningen Stavanger - Sandnes.
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.
Ørn E. Borgen / NTB
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
HTV: Erik Borgersrud er hovudtillitsvald for Fagforbundet på Nav Gamle Oslo. – Dyrtid i samfunnet fører til auka utgifter til sosialhjelp. Samtidig kjem det mange flyktninger som treng vår assistanse, dette utfordrar oss. Vi må jobbe effektivt og godt innan dei økonomiske rammene vi har.
Anita Arntzen
KUNNSKAP: Som pårørende visste Henriksen at morens atferd var svært avvikende.
Kathrine Geard
ENDRET ORGANISERING: – Vi har vært for dårlig organisert og for dårlig på å hevde oss, sier Julianne Schönen (t.h.), sammen med Christina Marie Andersen og papillonen Tussi.
Kristin Svorte