JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Satser på likestilling

Nå får medlemsforetakene i Arbeiderbevegelsens Arbeidsgiverforening et nytt verktøy i arbeidet med et likestilt arbeidsliv fritt for diskriminering.

2011120815335420131216175122

per.flakstad@fagforbundet.no

– Det er viktig å ha orden i eget hus i en sak der vi har heist fanene høyt, sa LOs nestleder Gerd Kristiansen på et frokostmøte der det nye likestillingsverktøyet ble presentert.

Hun fortalte at likestillingsarbeid er en sak hun virkelig brenner for, og at det er viktig for arbeidsgivere som blant andre LO, Fagforbundet og Fellesforbundet å ha gode verktøy for å sikre likestilling og en arbeidsplass fri for diskriminering.

– Dette har med grunnverdiene våre å gjøre, sa Kristiansen.

Hun minnet at likestillingsarbeidet ikke er kommet langt nok, selv om det er kommet langt.

– Fortsatt finnes det systematiske forskjeller og barrierer for kvinner og mennesker med nedsatt funksjonsevene og mennesker med annen kulturell bakgrunn. Dette må fag bevegelsen generelt og som arbeidsgiver fortsette å jobbe med, sa hun.

Viser forskjellene

Det nye verktøyet er en rapporteringsmal som kan brukes av alle arbeidsgiverne som er samlet i Arbeiderbevegelsens Arbeidsgiverforening, AAF.

Rapporteringsmalen er inndelt i tabeller der det skal fylles inn andel kvinnelige ansatte på ulike nivåer, lønn, deltid, midlertidige og sykefravær. En av tabellene gjelder også etnisitet og nedsatt funksjonsevne, og omhandler rekruttering, forfremmelser og utviklingsmuligheter.

Gjennom disse tabellene vil det gå ganske klart fram hvilke systematiske forkskjeller som finnes, og ved hjelp av den informasjonen kan det settes i gang tiltak.

Viktig hva som blir gjort

– Selv om Norge framstår som et glansbilde på likestilling for mange andre land, har vi likevel store og systematiske forskjeller. Lønnsgapet mellom kjønnene øker jo høyere opp på lønnsskalaen vi går, og problemene med ufrivillig deltid er et gjennomgående kvinnefenomen, sa rådgiver Lars C. Kolberg i Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Hen mener det er viktig for arbeidsgivere å ha konkrete verktøy når de skal jobbe for bedre likestilling.

Han mente også at det er viktig å forankre arbeidet og de nye verktøyene både på ledernivå, men også blant de ansatte.

– Det viktige er hva som konkret blir gjort, og ikke bare at folk i foretaket eller bedriften har en god holdning til likestilling. Vår erfaring er at handling påvirker holdningene mer enn at holdningene påvirker handling, sa han.

Lett tilgjengelig

Direktør Anders Frydenlund i AAF fikk overlevert den nye rapporteringsmalen fra Ole Geir Instefjord fra Norsk Folkehjelp som har sittet i arbeidsgruppa.

Frydenlund opplyste på frokostmøtet at de nye malene og tabellene vil bli markedsført og lagt ut elektronisk på AAFs hjemmeside, slik at de skal være lett tilgjengelig for alle arbeidsgiverne i AAF som ønsker å bruke dette verktøyet i arbeidet med et likestilt arbeidsliv.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy