JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Styrker livslang læring

Seksjon kirke, kultur og oppvekst (SKKO) står bak endringsforslag til store deler av teksten i prinsipp- og handlingsprogrammets kapittel om utdanning og yrkesfaglig utvikling.

2009112521595820131216115927

ingeborg.rangul@fagforbundet.no

– Vi har fått gjennomslag for nesten alt, sa en fornøyd Siw-Heidi Østerdal fra SKKO-delegasjonen til landsmøtet.

Begrepet livslang læring er styrket, med bakgrunn i en utvidet forståelse av hva læring er, hvor læring skjer og hva den enkelte trenger for å kunne lære.

– Livslang læring handler om utvikling av hele mennesket, og det handler om integrering.

Østerdal mente at det viktigste punktet SKKO har fått på plass, er at forbundet skal arbeide for at dokumentert realkompetanse og faglig påbygging gir grunnlag for tilpasset og avkortet utdanning innenfor det aktuelle kompetanseområdet.

– All kompetanse er viktig, men kanskje er realkompetanse ekstra viktig, spesielt for våre yrkesgrupper. Vi har mange medlemmer med 20-25 års kompetanse, og de får ikke uttelling for det, sa Østerdal.

Rett til lærlingplass

Det er behov for flere lærling- og praksisplasser, både i offentlig og privat sektor. Det lokale apparatet må styrkes, og forholdene må legges til rette for elever og lærlinger, praksiskandidater og privatister.

I landsstyrets innstilling står det at Fagforbundet også vil styrke fag- og yrkesopplæringen, få bedre yrkesveiledning og rådgivning på alle utdanningsnivåer og hindre frafall for dem som ikke gjennomfører sin grunnopplæring.

– Alle som ønsker det må få muligheten til lærlingplass. Vi må derfor arbeide kontinuerlig for å skaffe læreplasser, sa Siw-Heidi Østerdal.

Hun pekte på at det også må legges til rette for gode arbeidsvilkår for veilederne. De fleste får verken ekstra lønn for eller tid til å være veileder. Det må avsettes tid til veilederne slik at de kan hjelpe dem som strever hardt slik at de ikke dropper ut. Veilederne må også få tilbud om kompetanseheving.

Østerdal oppfordret derfor delegatene om å gå inn for landstyrets innstilling om lovfestet rett til lærlingplass.

– La oss slippe å vente lenger på denne rettigheten.

Gratis norskopplæring

Karstein Brattsti ville ha med i prinsipp- og handlingsprogrammet at forbundet skal arbeide for at alle grupper innvandrere og flyktninger får gratis og tilstrekkelig norskopplæring.

– Landsstyret har innstilt delvis positivt, men de har utelatt ordet gratis. Som Jan Davidsen også sa i sin åpningstale, må vi ikke være overrasket over at nye landsmenn kan strømme til vårt land på leting etter jobb, og da er det enda viktigere at norskopplæringen er pålagt og tilgjengelig for alle og i tillegg gratis, sa Karstein Brattsti fra talerstolen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy