per.flakstad@fagforbundet.no
Ifølge forslaget fra landsstyret skal et slikt samarbeidsorgan sikre et tettere samarbeid og bedre totalkommunikasjon i organisasjonen, slik at forbundsstyret får et enda bedre beslutningsgrunnlag enn i dag.
Samarbeidsorganet skal bestå av fylkeslederne i kompetansesenterområdet, forbundsstyrets medlem fra det samme området og lederen av kompetansesenteret.
Forbundsstyrets medlem skal lede organet, med kompetansesenterlederen som sekretær.
Skeptisk
Svein Olav Aarlott fra Sør-Trøndelag ba landsmøtet ta dette punktet ut av landsstyrets forslag. Han mente det kunne komplisere forholdene for fylkene, og sa også at han gjerne skulle visst mer om hvilke konsekvenser det får å etablere et slikt organ.
Han fikk støtte fra flere som savnet kunnskap om hva dette forslaget egentlig går ut på. Enkelte spurte også om dette innebærer et nytt nivå i forbundets beslutningsstruktur.
Endret standpunkt
Landsstyremedlem Trond Helland var derimot ikke skeptisk i det hele tatt.
– Vi hadde de samme spørsmålene i landsstyret, og har fått gode svar på at dette er noe som vil berike forbundet. Vi snakker heller ikke om noe nytt. I Rogaland har vi hatt slike møter i mange år, og med svært gode resultater.
– Det betyr mye at medlemmer av forbundsstyret og fylkeslederne kan snakke åpent og uformelt om de viktige sakene. Samhandling er selve nøkkelen for å oppnå resultater. Skal vi lykkes med det som er vårt store mål, nemlig ett stort og sterkt fagforbund, så er dette den riktige veien å gå, sa Helland.
Han fikk støtte fra Liv Else Kallhovd fra Vest-Agder: – Vi stemte imot da saken var oppe i landsstyret. Men etter å ha fått mer informasjon og fått tenkt oss om, har vi nå bestemt oss for å støtte forslaget, sa hun.
Bedre kommunikasjon
Jan Davidsen understreket at det nå er et samstemt landsstyre som går inn for å etablere samarbeidsutvalget. – Vi hadde to medlemmer som stemte imot, og de ønsker nå å stemme for, sa han.
– Hovedhensikten er å få bedre total kommunikasjonsflyt, noe som vil bety et bedre beslutningsgrunnlag for forbundsstyret. La oss prøve dette i fire år for å se om det fungerer. Hvis det ikke fungerer, ja, da får vi heller forsøke noe annet, sa Davidsen.
Nasjonalt sykehuskontor
I tillegg til et samarbeidsorgan vil landsstyret etablere et nasjonalt kontor for sykehus. I tillegg ønsker landsstyret å foreta en gjennomgang av forholdet mellom seksjon og sektor, med tanke på å styrke det yrkesfaglige arbeidet. Det skal også gjennomføres et prosjekt i perioden for å utvikle og evaluere arbeidet i landsstyret, forbundsstyret og arbeidsutvalget.
Bjørn A. Grimstad
LITT AV HVERT: Utsnitt av lunsj fra fire ulike bransjer.
Sissel Rasmussen / grafikk: André Martinsen
Brannfolk er blant gruppene som i dag omfattes av særalderspesnjon.
Lars Magne Hovtun/OBRE
SMART VAL: Monica Knapskaug er trainee i helsefag på Haukeland sjukehus. Med ny oppgåvedeling er helsefagarbeidarar i ferd med å bli langt meir ettertrakta på arbeidsmarknaden.
Kathrine Geard
Frøydis Falch Urbye
SKEPTISK: Yahya Alizada er helsefagarbeidar og kritisk til Høgre sine planer om å privatisere sjukeheimar på nytt.
Martin Halsos