Utsatte Aker-vedtak til februar
Styret ved Oslo universitetssykehus utsatte som ventet beslutningen om å legge ned Aker sykehus til 17. februar. I mellomtiden skal saken ut på en kort høringsrunde.
per.flakstad@fagforbundet.no
Tillitsvalgt Are Saastad, som har vært en av frontkjemperne for Aker sykehus, var selv til stede på styremøtet, sammen med mellom 30 og 40 andre medlemmer av sykehusets støttegruppe.
– Vårt engasjement preget debatten om sykehusets framtid, og styremedlemmene forstår nå at dette er en sak de må ta på alvor. Det er vi selvsagt glad for, selv om jeg syns dette kanskje har gått noe sent opp for enkelte, sier Saastad som er leder i Fagforbundet Aker universitetssykehus.
Bred høring
– Etter min mening har styret undervurdert hvor nødvendig det er å gå grundig inn i denne saken. Å flytte 160.000 pasienter ut av Oslo rører ved noe i befolkningen, og fører til et sterkt engasjement . Det berører også strukturene i hele helseorganiseringen i hovedstaden og i Helse Sørøst.
– Derfor må ikke høringsrunden invitere til bare å si noe om Aker, men den må utfordre hele grunnlaget som beslutningen om å legge ned sykehuset er bygget på, mener Saastad.
Han forventer også at ikke bare de store forbundene, men også lokale fagforeninger med medlemmer blant sykehusets ansatte, får lov å si sitt i høringsrunden.
Krever stedlig ledelse
Fram til 17. februar kommer motstanderne av nedleggelsen til å mobilisere sterkt i Oslo.
I løpet av januar vil det bli arrangert et åpent folkemøte i hovedstaden. Bystyret vil også holde en egen høring om saken.
– Jeg er blitt lovet at høringen vil bli meget grundig behandlet i bystyrets møte 27. januar, sier Are Saastad.
Driften ved Aker fortsetter som normalt over jul, men dagens styremøte ga ingen avklaring i spørsmålet hvordan sykehuset skal ledes. Fra nyttår organiseres Oslo universitetssykehus med én felles ledelse, og det kan i verste fall bety at administrasjonsbygget på Aker blir stående tomt.
– Vi krever en stedlig ledelse ved sykehuset. Noe annet vil være uforsvarlig med tanke på oppfølging og personalansvar for et sykehus der det arbeider 3500 mennesker som utfører ca. 200.000 pasientbehandlinger i året, sier Are Saastad.