JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Salgsrekord for korrupsjonsdømte MAN

Aldri har den tyske bussprodusenten MAN solgt så mange busser til det norske markedet som i 2011. Samme år som MAN ble dømt for å ha bestukket oppkjøpere med millioner, rullet 162 nye MAN-busser inn i Norge.

2012010309575720131216180001

ola.tommeras@fagforbundet.no

I Norge er til sammen ti personer siktet for korrupsjon etter at en tysk domstol dømte selskapet MAN og en av bussprodusentens ledere for utstrakt bruk av bestikkelser. Ifølge dommen har MAN-lederen betalt over fire millioner kroner til ledere i Oslo kommunes busselskap, Unibuss, for at de skulle velge MAN-busser.

I tillegg har Fagbladet tidligere avslørt at MAN-lederen også utbetalte millionbeløp for å få solgt busser til Norgesbuss i 2002.

Gullår

I dag presenterer E24 en statistikk over MANs salg av busser til Norge de siste ti åra. Den viser at de aldri har hatt et mer gyllent år i Norge enn skandaleåret 2011. 162 busser er 15 ganger mer enn hva de solgte året før, og 115 flere busser enn gjennomsnittet som er på 47, skriver E24.

Det meste selskapet har solgt til det norske markedet tidligere år, var 104 busser, som de solgte i 2008.

Nye 30 busser underveis

En del av salgssuksessen skyldes at den korrupsjonssiktede tidligere teknisk sjef i Unibuss, inngikk avtale med MAN om 30 nye busser før skandalen ble opprullet. 30 vanlige busser i Oslo byttes i disse dager ut med leddbusser, opplyser NRK. Bestillerselskapet Ruter stilte også denne gangen krav om at lengden må være nøyaktig 18 meter og 75 centimeter. En lengde som utelukkende MAN produserer. I tillegg har Volvo tegnet en buss på samme lengde, og kan legge om produksjonslinjen for å levere dette. Øvrige produsenter lager leddbusser som er enten 78 centimeter for korte eller 95 centimeter for lange.

Ruter har tidligere fastholdt overfor Fagbladet at de nye rigide lengdekravene, som først vakte oppsikt ved anbudet for Oslo Vest, er et resultat av kvalitetsutvikling.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy