JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rent vann uten fortjeneste

– Vår oppgave er å gi rent og nok vann til innbyggerne. Ingen får berike seg på vannet i Norge, sier driftsleder Terje Wæraas. Han tar i mot fagforeningsfolk fra ­Thailand på Oset Vannbehandlingsanlegg i Oslo.

2010011909010620131214140756

monica.schanche@fagforbundet.no

Svineinfluensaen herjer i Norge, og det er egentlig besøksforbud. Men Oset vannbehandlingsanlegg har sluppet inn en delegasjon med politikere.

– Da må vi kunne ta imot fag­foreningsfolk også, smiler driftsleder Terje Wæraas, og sier velkommen til president Somchai Srivines i det ­thailandske vannverksforbundet og to av fagforeningskollegene hans. Vann­verket i Bangkok har i flere år vært utsatt for trussel om privatisering. Og det er ganske nytt at de ansatte har fått lov til å fagorganisere seg.

Stolt vertskap

Under norgesoppholdet er den thailandske delegasjonen gjester på landsmøtet i Fagforbundet. Høydepunktet er å få oppfylt sitt brennende ønske:

Å besøke et norsk vannrenseanlegg som drives i offentlig regi.

– Dette er et av de nyeste vannbehandlingsanlegg, og det største som er bygd inn i fjell, forteller Terje Wæraas, driftsleder på Oset vannbehandlingsanlegg på Kjelsås i Oslo. Sammen med nestleder Håvard Engebretsen i Vann- og avløpsetaten fagforening byr han på vann rett fra springen – kaldt og friskt, helt uten lukt og farge.

Vertskapet er synlig stolt av anlegget som de har vært med på å planlegge og har fulgt under hele prosessen.

Heleid av kommunen

Oset vannbehandlingsanlegg drives av Oslo kommune gjennom Vann- og avløpsetaten.

– Det er heleid av Oslo kommune. Ingen private er inne i driften her, smiler Wæraas.

For med et Høyre/Frp-byråd i Oslo er det ingen selvfølge lenger at virksomheten drives i offentlig regi.

Driftslederen opplyser at Oslo kommune valgte totalentreprise da nytt vannbehandlingsanlegg skulle bygges. Utbygger måtte også gi tilbud på å drifte anlegget i 20 år.

– Det mente vi ville sikre kvaliteten på budene som kom inn, sier Wæraas.

– Vi var spente på om vi ville få beholde arbeidsplassene våre. Etter at vi leverte tilbudet vårt, vedtok Oslo kommune å drive anlegget i egen regi. Siden vi fikk tilslaget, legger det et ekstra press på oss å gjennomføre driften innenfor de bemannings­normene vi selv har satt.

Nok og godt vann

– Er det andre viktige ting dere er opptatt av enn at folk skal beholde jobben? undrer de thailandske gjestene. Selv oppfatter de vann som et grunnleggende behov som derfor bør være et offentlig ansvar.

Terje Wæraas nikker. Han forklarer at i Oslo er avløpsrensing blitt delvis privatisert, med private firmaer som driver på kommunens vegne.

– Derfor er det viktig å gjennomføre driften på vannbehandlingsanlegget her hos oss innenfor de rammene vi har satt selv. Ellers blir vi privatisert, sier han.

– Hva er målet? Er det å levere vann til folk, eller å drive en virksomhet? spør den thailandske presidenten.

– Vi skal levere nok vann og godt vann, svarer driftsleder Terje Wæraas.

Forbudt å tjene penger på vann

Fagforeningsnestleder Håvard Engebretsen arbeider med å regne ut av­gifter for husstander og virksomheter. Han forklarer at avgifter regnes ut etter størrelsen på hus og tomteareal. Kommunestyret bestemmer avgifts­nivået til vann- og avløpssystemet. Og dermed hvor mye penger de får til å drive virksomheten for.

Rådgiver Carl Ivar Delingsrud fra Fagforbundet, som følger delegasjonen, forteller at ifølge norsk lov skal vannavgiften være til selvkost.

– Det vil si at den ikke skal være høyere enn det det koster å drifte vannbehandlingsanlegget. Å tjene penger på vann, er forbudt i Norge, slår Delingsrud fast.

Kvalitet framfor bonus

– Får de ansatte bonus? vil gjestene vite. I Thailand er bonus viktig for å utføre godt arbeid, medgir de.

– Vi blir ikke rike av å jobbe i offentlig sektor. Samme hvor mye vann vi renser, eller hvor godt det er, så får vi ikke bedre lønn, svarer Wæraas og legger til:

– Tidligere jobbet vi akkord og tjente noe mer på det. Men fagbevegelsen i Norge har valgt en annen filosofi. Vår motivasjon ligger i å levere kvalitet.

Anlegget er styrt av datamaskiner. Utenfor arbeidstid er det alltid en drifts­operatør som har hjemmevakt. Og kan tilkalle andre ved behov.

– Får vi avvik, går det alarm på sms og en parallellinje hjem til den som har hjemmevakt. For sms kan ta lang tid for eksempel til jul og nyttår. Skulle strømmen gå, har vi genera­torer som tar over, forsikrer Wæraas.

– Hva hvis noen putter gift i vannet? undrer gjestene.

– Vi kjører rundt i hele byen og tar vannanalyser. Alt vann blir overvåket, svarer Wæraas.

Vann fra springen best

Delegasjonen får se en film om vannbehandling som egner seg godt til skoleungdom og andre interesserte. Filmen er ledd i en kampanje for å få ungdom til å drikke rent vann fra springen i stedet for dyrt kjøpevann. Det vekker begeistring hos de thailandske fagforeningsmedlemmene som gjerne vil ha med seg filmen til en liknende kampanje i hjemlandet.

Så er det klart for selvsyn inne i fjellhallen. Driftsleder Terje Wæraas viser entusiastisk rundt og innvier oss i hvordan vannbehandlingen foregår. Råvann pumpes fra 30 meters dyp i Maridalsvannet og inn i Oset vann­behandlingsanlegg. 290 millioner liter i døgnet blir filtrert og desinfisert.

– Vannkvaliteten er blitt mye bedre etter åpningen av Oset vannbehandlingsanlegg, forsikrer driftslederen.

Ulike kjemikalier og mikrosand gjør at partikler filtreres bort. Eventuelle skadelige bakterier og virus som er igjen, fjernet med sterkt UV-lys før gullende rent vann slippes ut i ledningsnettet til hus og hjem.

Gjestene er synlig interessert i tekniske installasjoner og fotograferer plansjer opp og ned.

– Vi har ingen hemmeligheter her, smiler driftsleder Terje Wæraas som syns det er inspirerende å møte den store interessen fra fagforeningskol­legene i øst.

Kapasitet på 390.000 kubikkmeter vann i døgnet. Det tilsvarer en fotballbane fylt med 50 meter dypt vann.

Forsyner 90 prosent av Oslos befolkning med rent vann.

Oset følger drikkevannsforskriftene som krever minst to hygieniske barrierer i vannforsyningssystemet. Kjemisk/mekanisk behandling og UV-bestråling benyttes i renseprosessen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy