Thanh Nga Thi Nguyen og Vathany Minet har begge flere års erfaring fra sykehjem. Nå utdanner de seg til helsefagarbeidere.
Utdanningen er et samarbeid mellom Helse Vest, Nav og Rogaland fylkeskommune som skal føre deltakerne fram til fagbrev i helsearbeiderfaget. Alle deltakerne er minoritetsspråklige som i utgangspunktet var arbeidsløse eller deltidsansatte. Samarbeidspartnerne i Rogaland brukte modellen fra Drammen (se Fagbladet 6/2008). I løpet av 2012 og 2013 kan de forvente å få 15 nye helsefagarbeidere fra 13 forskjellige land.
Godt tilbud
– Jeg syns dette opplegget er kjekt og spennende, sier Vathany Minet.
De to elevene liker godt å arbeide med eldre mennesker, og de har mange venner som ville tatt imot utdanningstilbudet om de hadde hatt mulighet.
– Dette må fortsette, og jeg håper flere får samme mulighet som oss, sier Thanh Nga Thi Nguyen
Krevende
Det var Nav og Rogaland fylkeskommune som sto for rekrutteringen til kurset, og 18 søkere ble tatt inn etter en avklaringsrunde.
– Vi møtte hver enkelt før de kunne begynne. Vi måtte forsikre oss om at både elevene og familien deres var innstilt på dette. Dette er en krevende utdanning, og de må forsake mye i flere år for å få det til, sier Siri Eidissen, fagleder for voksenopplæringen i Rogaland fylkeskommune.
Opplæringen begynte med et fem måneder langt norskkurs, der fagspråk for helsearbeiderfaget var i fokus. Kandidatene er nå i gang med opplæringen på Vg1 Helse- og sosialfag som omfatter fellesfagene, programfagene og prosjekt til fordypning der praksisperiodene inngår. Før oppstart av Vg1 Helse- og sosialfag og Vg2 Helsearbeiderfag blir elevene realkompetansevurdert. Denne vurderingen gir en oversikt over den enkelte sitt opplæringsbehov.
Garantert læretid i bedrift
Etter fire–fem måneder i klasserommet, veksles det mellom teori og praksis i bedrift. Før årets sommerferie begynner elevene på Vg2 Helsearbeiderfag. Det blir lagt stor vekt på norskopplæringen i alle programfagene for å styrke elevene i norsk og fagspråk.
Etter at Vg2 er fullført, vil alle få tilbud om å tegne lærlingkontrakt. Hvor lang læretid hver enkelt trenger før de kan avlegge fagprøve, er avheng av den bakgrunnen og praksis deltakerne har fra før.
– Uansett vil alle få tilbud om læreplass når de er ferdige med Vg2 i mai 2011, forsikrer Siri Eidissen.
TROR PÅ NESTE GENERASJON: Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell. - Det nytter ikke å endre de som allerede er der ute. Vi må gripe fatt i de som er under utdanning og sørge for at de får den kompetansen som trengs.
Anita Arntzen
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
Helse- og sosialtjenester, samt undervisning, sto for drøye 55 prosent av nedgangen i antall jobber.
Frøydis Falch Urbye