JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagopplæring med fokus på språk

Rogaland har utviklet et opp­læringstilbud i helsearbeider­faget for voksne med minoritetsspråklig bakgrunn.

2010011909383020131214140758

Thanh Nga Thi Nguyen og Vathany Minet har begge flere års erfaring fra sykehjem. Nå utdanner de seg til helsefagarbeidere.

Utdanningen er et samarbeid mellom Helse Vest, Nav og Rogaland fylkeskommune som skal føre deltakerne fram til fagbrev i helsearbeiderfaget. Alle deltakerne er minoritetsspråklige som i utgangspunktet var arbeidsløse eller deltidsansatte. Samarbeids­partnerne i Rogaland brukte modellen fra Drammen (se Fagbladet 6/2008). I løpet av 2012 og 2013 kan de forvente å få 15 nye helsefagarbeidere fra 13 forskjellige land.

Godt tilbud

– Jeg syns dette opplegget er kjekt og spennende, sier Vathany Minet.

De to elevene liker godt å arbeide med eldre mennesker, og de har mange venner som ville tatt imot utdanningstilbudet om de hadde hatt mulighet.

– Dette må fortsette, og jeg håper flere får samme mulighet som oss, sier Thanh Nga Thi Nguyen

Krevende

Det var Nav og Rogaland fylkeskommune som sto for rekrutteringen til kurset, og 18 søkere ble tatt inn etter en avklaringsrunde.

– Vi møtte hver enkelt før de kunne begynne. Vi måtte forsikre oss om at både elevene og familien deres var innstilt på dette. Dette er en krevende utdanning, og de må forsake mye i flere år for å få det til, sier Siri Eidissen, fagleder for voksenopplæringen i Rogaland fylkeskommune.

Opplæringen begynte med et fem måneder langt norskkurs, der fagspråk for helsearbeiderfaget var i fokus. Kandidatene er nå i gang med opplæringen på Vg1 Helse- og sosialfag som omfatter fellesfagene, programfagene og prosjekt til fordypning der praksisperiodene inngår. Før oppstart av Vg1 Helse- og sosialfag og Vg2 Helsearbeiderfag blir elevene realkompetansevurdert. Denne vurderingen gir en oversikt over den enkelte sitt opplæringsbehov.

Garantert læretid i bedrift

Etter fire–fem måneder i klasserommet, veksles det mellom teori og praksis i bedrift. Før årets sommerferie begynner elevene på Vg2 Helsearbeiderfag. Det blir lagt stor vekt på norskopplæringen i alle programfagene for å styrke elevene i norsk og fagspråk.

Etter at Vg2 er fullført, vil alle få tilbud om å tegne lærlingkontrakt. Hvor lang læretid hver enkelt trenger før de kan avlegge fagprøve, er avheng av den bakgrunnen og praksis deltakerne har fra før.

– Uansett vil alle få tilbud om læreplass når de er ferdige med Vg2 i mai 2011, forsikrer Siri Eidissen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy