JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Ønsker større kommuner for mer offentlig konkurranse

Professor Stein Østre mener NHO og John G. Bernander driver fordekt lobbying når de vil ha færre og større kommuner. – Det NHO ønsker er at de private medlemsbedriftene skal få et mer lønnsomt marked når de tilbyr tjenester til det offentlige, mener han.

2012010518300820131216180125

per.flakstad@fagforbundet.no

Torsdag holdt NHO sin årskonferanse der temaet er kommunestrukturen. I forkant av konferansen har arbeidsgiverorganisasjonen sendt et brev til regjeringen der den ber om en ny kommunereform.

Mer lønnsomt for private

– Det er ikke er et samfunnsmessig engasjement som ligger bak ønsket om færre kommuner, men muligheten for et mer lønnsomt marked i offentlig sektor, sier Stein Østre som er professor i forvaltningsøkonomi ved Høgskolen i Hedmark.

Han viser blant annet til at da NHO i forkant av kommunevalget i fjor sendte ut informasjonsmateriell der det ble hevdet at kommunene kunne spare store summer på å konkurranseutsette tjenestene sine, ble dette bare sendt til kommuner mer flere enn 5000 innbyggere.

Han mener NHO i realiteten ønsker en kommunestruktur som vil gjøre det mer effektivt og økonomisk lønnsomt for private bedrifter å levere tjenester til det offentlige.

– Større kommuner gir større markeder og større økonomi. Dermed blir muligheten for å tjene mer penger større, sier Østre til Fagbladet.

– I tillegg blir det offentlige markedet mer oversiktlig. Siden offentlig konkurranse egentlig handler om noen få store aktører, blir det mye lettere å dele markedene mellom seg. I tillegg blir det enklere å se hvor det kan være lønnsomt å legge seg lavt i pris for å utkonkurrere kommunens egne selskaper og ideelle organisasjoner, for så å skru prisene i været når selskapene har kontroll på markedet, mener professoren.

Dyrere med private

Han synes derfor at uttrykket «konkurranseutsetting» er misvisende fordi det ofte ikke er snakk om reell konkurranse om offentlige tjenester.

– Slike markeder omtales som oligopol, det vil si at marked med få selgere, ofte et fåtall internasjonalt eide selskaper. Omfattende internasjonale studier viser at det over tid er lite penger å tjene på å organisere de offentlige tjenestene etter konkurranseprinsippet, og vi vet på grunnlag av dette at kommunene ikke vil spare utgifter på å konkurranseutsette sine oppgaver til private.

– Jeg er ikke uenig i at det offentlig kan ha noe å lære av private firmaer, og det kan sikkert være et effektiviseringspotensial mange steder. Men en generell overgang til konkurranse og private underleverandører vil sannsynligvis på lang sikt føre til et økt utgiftsnivå som langt overstiger verdien av den ineffektiviteten som vi i dag eventuelt kan finne i den offentlige forvaltningen.

- Dagens offentlige tjeneste fungerer dessuten godt i de aller fleste små kommuner, der et stort flertall av innbyggerne sier at de er godt fornøyd med kommunenes tjenester. Det er ikke minst små og oversiktlige forhold som bidrar til dette, sier Stein Østre.

Avlyser debatten

Venstres Borghild Tenden sier til Dagens Næringsliv at partiet støtter utspillet om færre kommuner, og sier ja til at kommuner kan bli tvunget til å slå seg sammen.

Men kommunalminister og senterpartileder Liv Signe Navarsete avlyser hele debatten.

– NHO bærer havre til en død hest. Det der kan de bare glemme, sier hun til Klassekampen om organisasjonens kommuneutspill. Hun mener dette handler om at NHO er misfornøyd med hvor folk bor for spredt.

– I stedet for at folk på et kontor i Oslo skal tegne kommune-Norge ovenfra, må vi modernisere kommunene nedenfra, mener kommunalministeren.

MEST LEST:
70/30

70/30

Agnes Bridge Walton

Antalet spanske sjukepleiarar i norsk helsevesen eksploderer: Dette er mannen bak

Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.

Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.

Gorm Kallestad, NTB og Privat

Store lønnsforskjeller. Jovana tjente 100.000 kroner mindre enn kollegaene i kommunen

SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.

SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.

Werner Juvik

Torbjørn og Jan Egil åpnet kranene: Derfor gikk det ikke enda verre da «Hans» stormet gjennom Hallingdalen

Jonas Fagereng Jacobsen

Fagforbundets leder om Høyres historiske valgseier: – Jeg er bekymra

GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.

GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.

Werner Juvik

Se kjøkkensjefens matråd for barn: En ny vri slapp matlysten fri

Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser.  Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier.  - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på  tvers av politiske skillelinje for viktige saker. 

Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser. Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier.  - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på tvers av politiske skillelinje for viktige saker. 

Ole Martin Wold

Høyre gjorde knallvalg i Trondheim: Nå blir helsefagarbeider Gina vara i bystyret

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy