JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kulturminner samlet på nett

Nå kan du søke opp fredede bygninger, arkeologiske funn og kulturminner i din kommune og i resten av landet.

2010012113561120131214140932

ingeborg.rangul@fagforbundet.no

Hvis du går inn på kulturminnesok.no, kan du finne ut om du eller naboen din har en gravhaug nær huset. Her fins i tillegg kart, bilder, filmer og informasjon om kulturminner. Du kan undersøke om det ligger et skipsvrak rett utenfor kysten der du bor, og hvor mange stavkirker det fins i Norge. På sidene kan du klikke deg inn og finne små filmer om hvordan kirkene ble bygget. Det er også mulig å sende inn spørsmål.

Det er Riksantikvaren som har lansert det nye nettstedet med oversikt over 100.000 kulturminner.

Mange skjulte skatter

Riksantikvar Jørn Holme er stolt over å kunne gi alle muligheten til å skaffe seg informasjon og kunnskap om de verdifulle kulturminnene i Norge. Han tror mange vil bli overrasket over hvor mange skatter som skjuler seg i nabo­laget.

Kulturminnesøk var en av Riksantikvarens store satsinger i kulturminneåret 2009. Basen inneholder både kart, filmer, bilder og informasjon om kulturminnene. Sidene skal bygges ut med enda mer informasjon.

Det er lagt opp til at enkeltpersoner kan skrive inn og dele sin kunnskap med andre.

Klimaendringer og utbygging

Tanken er å se verdiene av kulturminner og ikke fokusere på kulturminner som problemer. Siden nordmenn bosatte seg i landet for 10.000 år siden, da isen trakk seg tilbake, har vi etterlatt oss avtrykk. Disse vil Riksantikvaren at vi skal bli nysgjerrige på.

De fleste kulturminnene kommer fram i lyset ved utbyggingsprosjekter. Det er mange hull i kunnskapen om fortida, og av og til dukker det opp funn som gjør at tidligere oppfatninger må endres.

Klimaendringene gjør også sitt for at kulturminner kommer fram. For to år siden ble Norges eldste sko funnet i Jotunheimen. Skoen, som er 3500 år gammel, dukket opp som følge av at isbreen i fjellet hadde trukket seg tilbake.

Rogaland er et av fylkene hvor det er størst utbygging i Norge, og der skjer det mye innen kultur­minnevern. Der er det gravhauger fra bronsealderen, gårdsanlegg fra jernalderen og helleristninger fra steinalderen som dominerer.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy