JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Velferdsstaten står på spill

Rekrutteringen til helsesektoren må og kan økes. Runar Bakken presenterte i går en strategi som innebærer bedre arbeidsbetingelser.

2010012915062820131216122906

karin.svendsen@fagforbundet.no

– Det som står på spill, er velferdsstatens bærebjelke, hevder Runar Bakken, forfatter av Englevakt. Han mener pleie- og omsorgssektoren har gjort seg avhengig av en utdatert kvinnerolle.

– Verken kvinner eller menn med kompetanse og ambisjoner søker seg til en sektor hvor ikke den faglige yrkesutøvelsen danner grunnlag for arbeidshverdagen, sier Bakken som selv er utdannet sykepleier, og som de siste ti årene har arbeidet som førstelektor ved Høgskolen i Telemark.

Resultatet er ifølge forfatteren og forskeren et gedigent rekrutteringsproblem til en sektor med økende behov for arbeidskraft.

Nødvendige tiltak

Bakken innledet i går til debatt om det han kaller Moderniseringsstrategien. Det var Manifest senter for samfunnsanalyse og Norsk Sykepleierforbund Student som arrangerte møtet. I debattpanelet satt representanter for Fagforbundet, Sykepleierforbundet og Helsedirektoratet.

Forfatteren mener det er mulig å øke rekrutteringen til pleie- og omsorgssektoren dersom følgende fire tiltak settes inn:

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Økt grunnlønn for alle ansatte med fag- eller høyskoleutdanning. config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Fast stilling på minst 80 prosent blir normen. config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Økt grunnbemanning. config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Systematisk kompetanseheving .

– Disse fire tiltakene må virke sammen, understreker Bakken. Han håper tiltakene er realisert innen 2015.

– I så fall tror jeg vi rekrutterer like mange menn som kvinner til pleie- og omsorgssektoren innen 2020.

Vilkår for modernisering

– En forutsetning for at vi skal komme i mål, er at de to store forbundene i sektoren, Fagforbundet og Sykepleierforbundet, inngår en allianse for å etablere et solid trøkk nedenfra for disse fire tiltakene. Dernest at de lykkes i å overbevise politikerne til å øremerke nødvendige kommunale midler til å gjennomføre dem.

Kjellfrid Blakstad, leder i Fagforbundet Seksjon helse og sosial, var en av debattantene. Hun understreker at en viktig del av Fagforbundets arbeid nettopp er å arbeide for de fire tiltakene som Bakken skisserer.

– Bedre arbeidsvilkår og bedre kvalitet er to sider av samme sak, og begge deler er viktige forutsetninger for økt rekruttering, sier hun.

Ingen allianse

På spørsmål om det er realistisk at de to forbundene går sammen for å sette makt bak kravet om innføringen av tiltakene, sier Blakstad at Fagforbundet har god erfaring fra samarbeid med Sykepleierforbundet når det gjelder enkeltsaker.

– Vi er enige om mye, for eksempel om retten til heltidsstillinger. Deltid rammer våre medlemmer hardest, og er derfor jobb nr. 1 for oss.

– Men vi kommer gjerne til et punkt der verdiene og interessene spriker. For eksempel i synet på personer uten formell kompetanse. Jeg reagerer når ansatte uten formalkompetanse blir beskrevet som et problem. I motsetning til både Bakken og Sykepleierforbundet mener vi at de gjør en kjempeinnsats, og at de må verdsettes deretter. Problemet er snarere at så mange leger og sykepleiere vegrer seg mot å gå inn i den kommunale helsetjenesten.

Seksjonslederen i Fagforbundet er også opptatt av at fagbevegelsen har et samfunnsansvar i forhold til de som står utenfor arbeidslivet.

– Ungdom og folk med en annen etnisk bakgrunn trenger en inngangsport til arbeidslivet. Vi synes det er bra at pleie- og omsorgssektoren kan fungere slik. Men også vi går inn for at arbeidsgiver tilbyr opplæring, og krever at folk tar imot slike tilbud dersom de skal ha fast ansettelse, sier Kjellfrid Blakstad.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy