tips@fagforbundet.no
I Oslo gikk et lystog fra jernbanetorget og opp til Stortinget der det ble holdt appeller fra blant andre stortingsrepresentant Heikki Holmås fra SV.
Han mente blant annet at papirløse bør kunne få arbeidstillatelse og dermed ha en mulighet til å ta vare på seg selv. Land som Sverige, Finland og Storbritannia har slike ordninger.
Holmås mener at de som har fått endelig avslag på asylsøknaden sin i utgangspunktet skal sendes ut av landet.
– Men for dem vi ikke kan sende ut må vi ha bestemmelser som sier at de på et tidspunkt bør de kunne få ting inn i normale former og mulighet til å forsørge seg gjennom å arbeide, sa han.
Mer enn 30 organisasjoner har siden 2010 gått sammen i en kampanje for en mer human behandling av papirløse, som er mennesker som har fått avslag på sine asylsøknader, men som kommer fra urolige områder i verden og er vanskelige å tvangsreturnere.
De lever ofte under svært vanskelige sosiale forhold, og flere arbeidsgivere har fått bøter for å ha ansatt papirløse.
HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.
Colourbox.com. Innfelt: fafo.no
Helsepersonell blir oftere smittet av korona enn andre.
Colourbox.com
LANGT FRA MÅLET: – Vi ikke helt der at stoppeklokka er borte, sier hjelpepleier og hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Pleie og Omsorg i Østensjø, som har jobbet i hjemmesykepleien i bydelen i 23 år.
Per Flakstad
Erklæringen sier at minst halvparten av de ansatte i turnus innen 2025 ha heltidsstilling. (Illustrasjonsbilde)
Frøydis Falch Urbye
TØFF HVERDAG: Gamle Svinesundbru er åpnet for grensependlere i helsekritiske funksjoner. Likevel, det er en tøff hverdag, med daglige kontroller, sier Karin Stacke.
Ola Tømmerås
Colourbox