JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hamret løs mot vikarbyrådirektivet

Faner og fagorganiserte fylte Youngstorget i ettermiddag, mens kollektivtrafikken i Oslo sto bom stille som en markering mot EUs vikarbyrådirektiv.

2012011815174120131216180811

per.flakstad@fagforbundet.no

Over hele landet har fagbevegelsen i dag demonstrert og hatt politiske streiker mot vikarbyrådirektivet, som de mener vil bidra til å legalisere vikarbruk i Norge.

Derfor krever et stort flertall av LOs forbund, blant andre Fagforbundet, Fellesforbundet og Handel og Kontor, at regjeringen legger ned veto mot EUs vikarbyrådirektiv.

Flytter makt

– Direktivet vil bidra til å rive ned det organiserte arbeidslivet og flytte makt fra et partssammarbeid til arbeidsgivere alene. Hvis vikarbyrådirektivet blir en del av den nroske lovgivningen, vil det true arbeidsmiljøloven og tariffbestemmelsene om begrensinger av innleie fra vikarbyråene, sier Stein Guldbrandsen i Fagforbundets politiske ledelse. Han fulgte demonstrasjonen på Youngstorget sammen med flere andre i forbundets politiske ledelse og rundt 2000 andre fagorganiserte.

– Det hjelper ikke at tilhengerne av direktivet mener det vil gi ryddigere forhold i en bransje som har vært preget av mye uryddighet. Vårt standpunkt er prinsipielt. Vi kjemper for et arbeidsliv der hele og faste stillinger skal være normen, og der arbeidsbetingelser skal være styrt av et sentralt avtaleverk.

Pensjon under press

– Dersom det blir fritt fram for å leie inn vikarer i offentlig sektor, kan dette blant annet brukes til å undergrave pensjonsordningene, siden vikarer vil få byråenes pensjonsordninger, og ikke de offentlige ordningene som er forhandlet fram for faste ansatte, sier han.

Talerne på dagens markering hamret løs på vikarbyrådirektivet. Blant annet krevde lederen i LO Oslo, Roy Pedersen at flertallet i LOs sekretariet må avgjøre om LO krever veto eller ikke. Elleve av 15 forbund er imot vikarbyrådirektivet, og i sekretariatet er det også flertall av forbundsledere som ønsker veto.

Løpende vurdering

Arbeiderpartiets stortingsgruppe har sagt ja til å implementere vikarbyrådirektivet i norsk lovgivning, mens regjeringspartnerne SV og Sp er imot. LO--sekretariatet stilte flerel krav til regjeringen for å støtte direktivet.

– Nå foreligger regjeringens forslag til tiltak. LO vurderer disse i en løpende prosess med forbundene. og vil ta endelig stilling innen høringsfristen, sier LO-leder Roar Flåthen til NTB.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy