per.flakstad@fagforbundet.no
Over hele landet har fagbevegelsen i dag demonstrert og hatt politiske streiker mot vikarbyrådirektivet, som de mener vil bidra til å legalisere vikarbruk i Norge.
Derfor krever et stort flertall av LOs forbund, blant andre Fagforbundet, Fellesforbundet og Handel og Kontor, at regjeringen legger ned veto mot EUs vikarbyrådirektiv.
Flytter makt
– Direktivet vil bidra til å rive ned det organiserte arbeidslivet og flytte makt fra et partssammarbeid til arbeidsgivere alene. Hvis vikarbyrådirektivet blir en del av den nroske lovgivningen, vil det true arbeidsmiljøloven og tariffbestemmelsene om begrensinger av innleie fra vikarbyråene, sier Stein Guldbrandsen i Fagforbundets politiske ledelse. Han fulgte demonstrasjonen på Youngstorget sammen med flere andre i forbundets politiske ledelse og rundt 2000 andre fagorganiserte.
– Det hjelper ikke at tilhengerne av direktivet mener det vil gi ryddigere forhold i en bransje som har vært preget av mye uryddighet. Vårt standpunkt er prinsipielt. Vi kjemper for et arbeidsliv der hele og faste stillinger skal være normen, og der arbeidsbetingelser skal være styrt av et sentralt avtaleverk.
Pensjon under press
– Dersom det blir fritt fram for å leie inn vikarer i offentlig sektor, kan dette blant annet brukes til å undergrave pensjonsordningene, siden vikarer vil få byråenes pensjonsordninger, og ikke de offentlige ordningene som er forhandlet fram for faste ansatte, sier han.
Talerne på dagens markering hamret løs på vikarbyrådirektivet. Blant annet krevde lederen i LO Oslo, Roy Pedersen at flertallet i LOs sekretariet må avgjøre om LO krever veto eller ikke. Elleve av 15 forbund er imot vikarbyrådirektivet, og i sekretariatet er det også flertall av forbundsledere som ønsker veto.
Løpende vurdering
Arbeiderpartiets stortingsgruppe har sagt ja til å implementere vikarbyrådirektivet i norsk lovgivning, mens regjeringspartnerne SV og Sp er imot. LO--sekretariatet stilte flerel krav til regjeringen for å støtte direktivet.
– Nå foreligger regjeringens forslag til tiltak. LO vurderer disse i en løpende prosess med forbundene. og vil ta endelig stilling innen høringsfristen, sier LO-leder Roar Flåthen til NTB.
1 million alderspensjonister, 364.000 uføretrygdede og flere andre grupper skal få økt trygd.
Colourbox.com
– Våre beregninger viste at de laveste pensjonene ville fått størst skatteskjerpelse i år. Det var en uholdbar situasjon, og det skal sånn sett bare mangle at en endring kommer på plass, sier Jan Davidsen.
Tri Nguyen Dinh
Norges bank
Arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap).
Ole Palmstrøm
Jahn-Tore Fjeldstad har gode tips til deg som ikke er fornøyd med utfallet av Nav-saken.
Kjell Inge Søreide
Freddy André Øvstegård (SV) sier oppgjøret er dårlig nytt for alle som er avhengig av ytelser.
Sidsel Valum