JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ingen streik i e-verkene

Knut Viggen

Rett før midnatt ble det enighet i meklingen for de kommunale e-verkene.

2014092512000020140930080500

knut.viggen@lomedia.no

Dermed blir det ingen streik, slik det var varslet før meklingen tok til tirsdag. Mekler Bjørn Lillebergen kunne rett før midnatt legge frem et endelg forslag som ble anbefalt av såvel arbeidsgiverorganisasjonen KS Bedrift som av et flertall i forhandlingsutvalget til EL & IT Forbundet samt en rekke andre arbeidstakerorganisasjoner.

Det store spørsmålet i meklingen dreide seg om pensjon og muligheten for å inngå alternative pensjonsordninger lokalt. Det har det til nå ikke vært rom for. Nå er partene blitt enige om å sette ned et eget utvalg som har som mandat å lage en ny bestemmelse i tariffavtalen som åpner for dette. Utvalget har fått frist på seg til 1. mars neste år med å komme med forslag til et slikt nytt punkt i avtalen. Det skal deretter legges frem i mellomoppgjøret neste år og der behandles på vanlig måte gjennom forhandlinger.

I en pressemelding fra KS Bedrift uttrykkes det tilfredshet over resultatet og særlig at det nå åpnes for at den enkelte bedrift kan inngå lokale pensjonsavtaler.

Minstelønn

I tillegg til at partene landet pensjonsspørsmålet ble det også enighet om å øke minstelønnen med minimum 3,3 % på alle stillingskoder, med unntak av kodene 4005 (elektromaskinist/energioperatør) og 4007 (energimontør) som heves til 375.000 kroner per år, samt kode 4020 «unge arbeidstakere/ferievikarer» som forblir uendret.

Kompensasjon for overordnet vakt heves med 150 kroner uka til 3950 kroner per uke. Kompensasjon for underordnet vakt heves med samme beløp til 2250 kroner per uke. Det er enighet om at eventuelle skattemessige belastninger for pålagt bruk av vaktbil/arbeidsbil legges på den enkelte bedrift.

Avspasering

Lærlinger får beregnet sitt overtidstillegg og betaling for forskjøvet arbeidstid etter en lønn som har basis i tariffavtalens minstelønn + 10 % for aktuell fagarbeiderstilling.

Partene har også blitt enige om at man ikke kan endre avspaseringsfaktoren i etablerte vaktordninger uten lokal enighet frem til mellomoppgjøret i 2015. Dette er spesielt viktig med tanke på regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven.

Uravstemming

Protokollen er lagt ut på forbundets hjemmeside og mer utfyllende info blir også sendt ut til medlemmene. Frist for uravstemming er satt til 16. oktober.

Frist for gjennomføring av lokale forhandlinger er satt til 1. desember.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy