torgny.hasaas@lomedia.no
I et innlegg på Arbeiderpartiets hjemmeside skriver stortingsrepresentantene Anette Trettebergstuen og Knut Storberget at «Debatten om (vikarbyrå-) direktivet preges også av EØS motstand. Tittel på innlegget er «Vikarierende direktivhensikter».
Fagforbundet tilbakeviser
Mette Nord, nestleder i Fagforbundet, tilbakeviser påstandene fra Trettebergstuen og Storberget.
– De påstandene vil jeg tilbakevise. Vår motstand mot vikarbyrådirektivet har ikke noe med EØS-avtalen å gjøre. Det er først og fremst et spørsmål om å hegne om det norske arbeidslivet.
Hun mener at vi ikke trenger vikarbyrådirektivet fordi bestemmelsene i arbeidsmiljøloven, allmenngjøring og ILO 94 er så gode at det for offentlig sektors del, ikke vil være nødvendig med likebehandlingsbestemmelsene i Vikarbyrådirektivet.
Nord er opptatt av å stoppe den utviklingen der vikarbyråene har gått over fra å være vikarbyråer som skaffer vikarer til å bli bemanningsbyråer som bemanner hele avdelinger.
Trettebergstuen har vært Arbeiderpartiets talsperson i denne direktivsaken. Hun er andre nestleder i Arbeids- og sosialkomiteen og er valgt inn på Stortinget fra Hedmark. Hun har bakgrunn fra AUF og har vært politisk nestleder i Europeisk Ungdom.
Ikke belegg for påstanden
– Hun tar fullstendig feil, sier leder i Handel og Kontor, Sture Arntzen, til LO-Aktuelt/frifagbevegelse.no.
– Vi som er i mot vikarbyrådirektivet har ingen vikarierende motiver, vårt motiv er utelukkende hensynet til arbeidstakerne, sier han.
– Det er jeg veldig uenig i. Det er ganske heavy å ta leder i Fellesforbundet, Arve Bakke og meg med blant EØS-motstanderne. Hun har ikke belegg for det hun sier, sier leder i EL & IT Forbundet, Hans Felix. Men føyer til at de som er i mot EØS sikkert er i mot vikarbyrådirektivet også.
– Det er ingen overraskelse at de som er i mot EØS også er i mot direktivet, men for Skolenes Landsforbund er det aller viktigste at selv med regjeringas vikarpakke og likebehandlingsprinsippet i vikarbyrådirektivet så er det ikke mulig å få til likebehandling, sier Stein Grøtting, leder i Skolenes Landsforbund.
– Det vi opplever når det kommer inn vikarer er pensjonsdumping. De får ikke de pensjonsordningene som fast ansatte får. Dessuten har de en annen tilknytning til arbeidsgiveren og er ikke inkludert i alle de andre ordningene, avslutter han.
70/30
Agnes Bridge Walton
Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.
Gorm Kallestad, NTB og Privat
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
Jonas Fagereng Jacobsen
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser. Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier. - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på tvers av politiske skillelinje for viktige saker.
Ole Martin Wold