JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

KS angriper arbeidsmiljøloven

Et flertall i KS-styret går inn for å endre arbeidsmiljølovens bestemmelser slik at arbeidsgiver får større makt over de ansattes arbeidstid.

2013101614120020131217001338

per.flakstad@fagforbundet.no

Tirsdag fikk KS-administrasjonen flertall i hovedstyret for et vedtak om å gå inn for å endre arbeidsmiljølovens bestemmelser.

Fratas forhandlingsrett

Det mest alvorlige, sett fra fagbevegelsens side, er at KS ønsker å frata arbeidstakerorganisasjonene forhandlingsrett om turnusordninger og unntak fra arbeidsmiljølovens bestemmelser om hviletid, lange vakter og gjennomsnittsberegning av arbeidstid.

I stedet for å gjøre avtaler om alternativ arbeidstid med de tillitsvalgte eller med de ansattes organisasjoner slik arbeidsmiljøloven krever, vil KS at dette kun skal drøftes med de tillitsvalgte, noe som er mye mindre forpliktene.

– I realiteten vil KS at arbeidsgiver skal ha en suveren rett til å fastsette arbeidstidsordninger. Det vil svekke samarbeidet mellom tillitsvalgte og ledelsen, sa Kjellfrid T. Blakstad i Fagforbundets politiske ledelse før hovedstyret behandlet saken.

Intern strid

Den har også vakt intern strid i KS-styret. Saken ble utsatt da styret behandlet den i mai. Blant andre første nestleder Mette Gundersen (Ap) reagerte, og mente maktfordelingen mellom arbeidstakere og arbeidsgivere var balansert, og at en maktforskyvning var helt unødvendig.

På grunn av den interne uenigheten vedtok styret forslaget fra Ivar Johansen (SV) om å utsette saken.

Men tirsdag ble administrasjonens forslag vedtatt i hovedstyret mot stemmene til representantene fra Arbeiderpartiet og SV som gikk inn for Ivar Johansen forslag om å utnytte den fleksibiliteten som allerede ligger i dagens arbeidsmiljølov.

Forslagene

Dette er de viktigste forslagene i vedtaket fra KS-styret:

– Arbeidsgiver skal kunne fastsette ordinære turnuser etter drøfting med de tillitsvalgte, til forskjell fra gjeldende rett der de tillitsvalgte godkjenner turnus.

– Åpne opp for at arbeidsgiver kan fravike kravet til daglig hvile på 11 timer innenfor helse- og omsorgssektoren. Administrasjonen mener at arbeidsgiver etter drøftinger med de tillitsvalgte må kunne fastsette ordinære turnuser i helse og omsorgssektoren med daglig hvile ned til 9 timer, eller 8 timer dersom den enkelte arbeidstaker samtykker.

– Den såkalte medleverforskriften (at ansatte i lengre sammenhengende perioder kan være på jobb og bo og leve med brukeren) må utvides til å gjelder arbeid med psykisk utviklingshemmede og demente, i tillegg til mennesker med rus eller atferdsproblemer.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy