per.flakstad@fagforbundet.no
Tirsdag fikk KS-administrasjonen flertall i hovedstyret for et vedtak om å gå inn for å endre arbeidsmiljølovens bestemmelser.
Fratas forhandlingsrett
Det mest alvorlige, sett fra fagbevegelsens side, er at KS ønsker å frata arbeidstakerorganisasjonene forhandlingsrett om turnusordninger og unntak fra arbeidsmiljølovens bestemmelser om hviletid, lange vakter og gjennomsnittsberegning av arbeidstid.
I stedet for å gjøre avtaler om alternativ arbeidstid med de tillitsvalgte eller med de ansattes organisasjoner slik arbeidsmiljøloven krever, vil KS at dette kun skal drøftes med de tillitsvalgte, noe som er mye mindre forpliktene.
– I realiteten vil KS at arbeidsgiver skal ha en suveren rett til å fastsette arbeidstidsordninger. Det vil svekke samarbeidet mellom tillitsvalgte og ledelsen, sa Kjellfrid T. Blakstad i Fagforbundets politiske ledelse før hovedstyret behandlet saken.
Intern strid
Den har også vakt intern strid i KS-styret. Saken ble utsatt da styret behandlet den i mai. Blant andre første nestleder Mette Gundersen (Ap) reagerte, og mente maktfordelingen mellom arbeidstakere og arbeidsgivere var balansert, og at en maktforskyvning var helt unødvendig.
På grunn av den interne uenigheten vedtok styret forslaget fra Ivar Johansen (SV) om å utsette saken.
Men tirsdag ble administrasjonens forslag vedtatt i hovedstyret mot stemmene til representantene fra Arbeiderpartiet og SV som gikk inn for Ivar Johansen forslag om å utnytte den fleksibiliteten som allerede ligger i dagens arbeidsmiljølov.
Forslagene
Dette er de viktigste forslagene i vedtaket fra KS-styret:
– Arbeidsgiver skal kunne fastsette ordinære turnuser etter drøfting med de tillitsvalgte, til forskjell fra gjeldende rett der de tillitsvalgte godkjenner turnus.
– Åpne opp for at arbeidsgiver kan fravike kravet til daglig hvile på 11 timer innenfor helse- og omsorgssektoren. Administrasjonen mener at arbeidsgiver etter drøftinger med de tillitsvalgte må kunne fastsette ordinære turnuser i helse og omsorgssektoren med daglig hvile ned til 9 timer, eller 8 timer dersom den enkelte arbeidstaker samtykker.
– Den såkalte medleverforskriften (at ansatte i lengre sammenhengende perioder kan være på jobb og bo og leve med brukeren) må utvides til å gjelder arbeid med psykisk utviklingshemmede og demente, i tillegg til mennesker med rus eller atferdsproblemer.
– Alle frisører blir til slutt psykologer også, sier Golandam Mirshahi.
Vanja Krøvel
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
Illustrasjonsbilde
Leif Martin Kirknes
Ønsker debatt: Forfatter Olaug Nilssen ønsker seg at fagfolk kommer på banen og diskuterer problematikken rundt seksualitet og sterkt utviklingshemmede.
Eivind Senneset
Werner Juvik
ENDRET ORGANISERING: – Vi har vært for dårlig organisert og for dårlig på å hevde oss, sier Julianne Schönen (t.h.), sammen med Christina Marie Andersen og papillonen Tussi.
Kristin Svorte