ola.tommeras@fagforbundet.no
Sjåfør Jan Johansen og driftssjef Trond Vik går mellom bussene på den enorme parkeringsplassen på Rosenholm utenfor Oslo. Plassen fylles opp av gassbusser og hybridbusser drevet av strøm og diesel. Bussene har allerede begynt å trafikkere rutene i Oslo sør. I april kommer hydrogenbusser med brenselcelleteknologi. Da får passasjerene oppleve transport som er fri for både utslipp og støy.
Lager besøkssenter
Unibuss overtok kjøringen for Oslo sør i oktober, etter at selskapet vant anbudet med de ambisiøse miljøkravene i fjor. I høst begynte de første gass- og hybridbussene å frakte passasjerer i hovedstaden. Unibuss forventet at miljøbussene vil vekke internasjonal oppsikt.
– Vi planlegger et besøkssenter i kontorbygget her, forteller Trond Vik. Besøkssenteret vil være for gjester fra inn- og utland, og inneholde beskrivelser og fakta om bussene.
Ned mot null
106 busser skal være i drift i Oslo sør. 16 er hybrider. De drives med strømmotorer som får kraft fra dieselaggregat. Forbruket til disse er 25 prosent lavere enn ved tilsvarende dieseldrevne busser. Utslippet er opptil 75 prosent lavere.
22 busser går på biogass produsert av kloakk ved renseanlegget på Bekkelaget. Gasstasjonen er allerede etablert på Rosenholm.
Til våren kommer eksperimentbussene. Fem hydrogenbusser settes i trafikk. De får kraft til strømmotorer fra brenselceller fyret på hydrogen. Utslipp er null. Støy er null.
Utenfor kontorbygget er arbeidet med å bygge hydrogenstasjonen i full gang.
– Spennende prosjekt
– Det er moro å få være med på å bygge opp et slikt sted, sier Trond Vik. Han ser fram til hydrogenbussene som skal komme neste år.
– Først og fremst fordi det er spennende å prøve ut teknologien. Hydrogenbussene er på eksperimentstadiet. De er dyre i innkjøp og drift, har mindre kapasitet og kortere kjørelengde. Upraktiske med andre ord, men spennende. Og sikkert er at passasjerene vil legge merke til at bussen de sitter i er lydløs, sier driftssjef Trond Vik.
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.
Ørn E. Borgen / NTB
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
HTV: Erik Borgersrud er hovudtillitsvald for Fagforbundet på Nav Gamle Oslo. – Dyrtid i samfunnet fører til auka utgifter til sosialhjelp. Samtidig kjem det mange flyktninger som treng vår assistanse, dette utfordrar oss. Vi må jobbe effektivt og godt innan dei økonomiske rammene vi har.
Anita Arntzen
KUNNSKAP: Som pårørende visste Henriksen at morens atferd var svært avvikende.
Kathrine Geard
ENDRET ORGANISERING: – Vi har vært for dårlig organisert og for dårlig på å hevde oss, sier Julianne Schönen (t.h.), sammen med Christina Marie Andersen og papillonen Tussi.
Kristin Svorte