JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slakter Adeccos bruk av tariffer

- Denne lønna er kun relevant for 18-åringer.

2012012414411720131216181153

ola.tommeras@fagforbundet.no

Adecco benekter at de dumper lønninger når betaler 130 kroner timen til renholdere som leies ut til kommunene. De mener å ha belegg for lønnsnivået i KS-tariffen.

Bare måneder etter at tariffavtalen mellom Norsk arbeidsmandsforbund (NAF) og NHO ble allmenngjort 1. september i fjor, har Adecco funnet en mulighet til å slippe unna. Siden Adecco ikke er et renholdsfirma mener de avtalen ikke gjelder dem, selv når de leier ut renholdere. Et syn som støttes i en tolkningsavklaring fra Arbeidstilsynet.

130 kroner timen

Lønnsslipper Dagbladet har fått tilgang til, viser en timelønn på 130 kroner timer for en renholder fra Adecco som vasket for Ski kommune i Akershus. Dette er langt under den allmenngjorte tariffavtalen mellom NAF og NHO, som tilsier en minstelønn på 151,67 kroner i timen.

Adecco viser til tariffen for ufaglærte i overenskomsten mellom Fagforbundet og KS.

Mandag var bemanningsbyrået i møte med Ski kommune. Der la Adecco fram sitt tariffsyn overfor kommunen. Fagbladet har fått bekreftet at per i dag er to renholdere fra Adecco på jobb i Ski kommune. Også de lønnes etter KS-tariffen.

- Helt feil tariff

Både Fagforbundet og NAF mener det er helt feil av et bemanningsbyrå å bruke KS-tariffen.

- Lov om offentlige anskaffelser fastslår at lønningene skal følge landsomfattende avtale. Vi har en avtale som er allmenngjort for renholdere i privat regi. Når det leies inn renholdere fra et privat bemanningsbyrå mener vi at denne må følges, sier distriktssekretær i NAF, Geir Gamborg-Nielsen.

Han og Ingvild Bø Moberg fra styret i Seksjon Samferdsel og Teknisk i Fagforbundet, har gått hardt ut mot Adeccos tariffpraksis.

- Lønn for tenåringer

- Dette blir helt meningsløst. Laveste sats i KS-avtalen er kun relevant for 18-åringer. For ufaglærte i assistentstillinger i kommunen teller all arbeidsbakgrunn som ansiennitet, også arbeid i hjemmet med opptil fire år, påpeker Bø Moberg.

I tillegg viser hun til at overenskomsten for kommunalt ansatte inneholder en langt bedre pensjonsordning.

- Det blir helt feil å bare plukke ut den laveste satsen man finner i en tariffavtale, mener Bø Moberg.

Skuffet

Bø Moberg er skuffet over at en slik sak kommer fram nå.

- I fjor var alle aktører enige om at bransjen var så skitten at det var behov for allmenngjøring av tariffavtalen mellom NHO og NAF. Da er det skuffende at det første som gjøres er å lete etter muligheter for å komme unna avtalen, sier hun.

Vil ha alle lønnsslipper

Ski kommune vil nå ha full oversikt over lønningene til alle som har utført tjenester for kommunen det siste halvåret.

- Vi forventer at ethvert firma som leverer tjenester til kommunen holder seg til godkjente tariffer, sier rådmann Audun Fiskvik.

Fiskvik vil imidlertid ikke forlange annen tariff enn KS-tariffen og har heller ikke tenkt til å legge seg opp i hvilket ansiennitetstrinn som brukes.

- Vi vil kontrollere at de minimum følger minste timelønn etter det som er godkjent tariff. Det ville blitt en voldsom stor jobb om kommunen skulle ha sjekket om hver og en får riktig ansiennitet, sier han til Fagbladet.no.

Kan lønnes lavere

Arbeidstilsynet har allerede gjort en tolkningsavklaring av forskriften om allmenngjøring av tariffen for renholdsbedrifter. Der kommer de fram til at forskriften ikke gjelder når bemanningsbyråer leier ut renholdere.

Ifølge tilsynets vurdering avgrenses forskriften til selskaper som driver med salg av renholdstjenester. ”Bemanningsforetak som leverer vikarer til bedrifter som ellers utfører renhold i egen regi, vil som en konsekvens av dette kunne falle utenfor, med begrunnelsen at disse ikke driver salg av renholdstjenester, men utleie av arbeidskraft.” skriver tilsynet i sin vurdering.

Et bemanningsbyrå vil dermed kunne leie ut en renholder til vesentlig lavere lønn enn et renholdsselskap, som må forholde seg til minimum 151,67 kroner timen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy