JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny arbeidsminister: Uklar om nasjonal minstelønn

Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) sier han vil fortsette arbeidet mot sosial dumping, men er uklar på nasjonal minstelønn, en ordning fagbevegelsen er sterkt mot.

2013101614555420131217001350

frode.ronning@lomedia.no

simen@lomedia.no

Det knytter seg stor spenning til utnevnelsen av en arbeidsminister fra Fremskrittspartiet - nordtrønderen Robert Eriksson.

Han har jobbet med arbeidslivsspørsmål på Stortinget i åtte år og kjenner feltet godt. Helt siden stiftelsen av partiet i 1973 har LO-toppene vært skyteskiver for Fremskrittspartiet. LO-toppene har gjentatte ganger blitt kalt pamper, men nå er det slutt på det.

– Jeg kommer ikke til å bruke slike begrep, sier Eriksson til frifagbevegelse.no.

Les: Frps 40 år med angrep på LO

Forventer nye takter

Forbundssekretær Jørn Eggum i Fellesforbundet forventer at Robert Eriksson vil føre en helt annen arbeidslivspolitikk enn det Frp tradisjonelt har stått for.

– Hvis ikke blir det full kræsj blant arbeidslivets parter, sier Eggum, som spesielt trekker fram stillingsvern og arbeidstid som områder hvor han mener Frp må endre kurs.

– I tillegg forventer Fellesforbundet at han er lojal mot tiltakene mot sosial dumping som den rødgrønne regjeringen har innført, og at han stiller seg bak pensjonsforliket, sier Eggum.

Forbundssekretæren legger ikke skjul på at Fellesforbundet håpet at Høyre skulle få arbeids- og sosialministeren.

– Jeg håper Eriksson er interessert i å lytte, og vil videreføre og dyrke trepartssamarbeidet i arbeidslivet. Jeg håper han vil bli kjent med partene i arbeidslivet, og ikke ta ideologiske beslutninger bak lukkede dører, sier Eggum.

Uklar om nasjonal minstelønn

Fremskrittspartiet har slåss mot allmenngjøring av tariffavtaler i Norge. Dette er et viktig verktøy for LO i kampen mot sosial dumping, og brukes for å danne et lønnsgulv i blant annet bygge- og renholdsbransjen.

I stedet har Frp ønsket en nasjonal minstelønn. Dette har blitt møtt med motstand fra LO, som frykter at mange vil ramle ned på et slikt politisk bestemt lønnsgulv.

I regjeringserklæringa blir det understreket at lov om allmenngjøring skal bestå. Men vil en arbeidsminister fra Frp fortsatt jobbe for nasjonal minstelønn?

– I regjeringserklæringa står det at allmenngjøring videreføres, svarer Eriksson.

– Legger du Frp-tanken om nasjonal minstelønn død?

– Det er for tidlig å si for mye om konkrete politiske spørsmål, svarer Eriksson.

Vil jobbe mot sosial dumping

Eriksson skal jobbe på grunnlag av ei regjeringserklæring som sier at “Regjeringen vil derfor fortsette arbeidet mot sosial dumping”.

Det betyr nye takter for Eriksson. I fjor var han ikke enig i at sosial dumping er en hovedutfordring i norsk arbeidsliv.

Da arbeidslivsmeldinga ble behandlet i Stortingets arbeids- og sosialkomiteen i mai 2012, var Frp eneste parti som ikke var med på følgende formulering: “arbeidet mot sosial dumping er en hovedutfordring på arbeidslivsområdet.”

Fremskrittspartiet var i meldinga opptatt av å så tvil om bruken av begrepet “sosial dumping”. Partiet bemerket følgende: “Det er liten tvil om at det finnes graverende tilfeller av utnyttelse av arbeidstakere i Norge. Dette er noe man selvfølgelig må komme til livs. Men, det bør likevel ikke være slik at ethvert tilfelle av dårligere arbeidsvilkår enn det som fremgår av tariffavtalen kan kvalifisere for betegnelsen «sosial dumping».

Spørsmålet blir hvor mye rom det blir for Frp-politikk fra Arbeidsdepartementet.

Vil ikke øke organisasjonsgraden

Da Stortinget behandlet arbeidslivsmeldinga i mai 2012 var Frp eneste parti som ikke var med på merknaden om at organisasjonsgraden i arbeidslivet bør økes. Alle andre partier mener det er et gode at organisasjonsgraden øker både blant arbeidstakere og arbeidsgivere.

– Er det et mål for deg med flere organiserte i arbeidslivet?

Mitt mål er et mer inkluderende arbeidsliv. Jeg ønsker et mer familievennlig arbeidsliv og et arbeidsliv som inkluderer flere, særlig funksjonshemmede.

– Ønsker du flere fagorganiserte i arbeidslivet?

Jeg har et mål om et godt trepartssamarbeid [mellom staten, arbeidsgiverorganisasjonene og fagbevegelsen, red]. Og så skal ikke jeg diktere om folk skal være medlem i en fagforening, sier Eriksson.

Spent Fafo-leder

Jon Hippe, daglig leder ved Forskningsstiftelsen Fafo, er usikker på hvor stor betydning det vil få for arbeidslivspolitikken at Fremskrittspartiet har sikret seg arbeids- og sosialministeren.

– Plattformen mellom Høyre og Frp er ganske tydelig på dette området. Selv om Frp tradisjonelt har argumentert for ganske store endringer, er det usikkert hva som vil skje. De trenger også et bredere borgerlig flertall for å få gjennomslag i sine saker, sier Hippe.

– Det kan bli en vanskelig utfordring for ham, mener Fafo-sjefen.

Store utfordringer

Hippe minner om at regjeringsplattformen legger opp til et fortsatt tett samarbeid mellom partene i arbeidslivet, og at for eksempel fagforeningsfradraget skal beholdes. Det siste stemte Frps landsmøte nei til i våres. Som Høyre og Frp har varslet i valgkampen, venter Fafo-sjefen at det blant annet blir forslag om endringer i arbeidstidsbestemmelsene.

– Eriksson får også ansvaret for arbeidslinja og utformingen av stønader. Frp har hatt et optimistisk syn på raskt å få flere tilbake i arbeid, og har blant annet lagt det inn i alternative budsjetter. I praksis er dette en stor politisk utfordring og de kan fort se at dette ikke er så enkelt. Dette er et område hvor han kommer til å stå overfor store utfordringer, det er bare å se til våre naboland, sier Hippe.

– Kan møte seg selv i døra

En av hovedoppgavene til Robert Eriksson blir å lande pensjonsreformen – en reform Frp som eneste parti var imot.

– Det er en veldig viktig reform, og nå kommer det eneste partiet som er motstander av reformen inn for å ta seg av den jobben. Blant annet skal han forhandle pensjon med de offentlig ansatte. Jeg tror likevel reformarbeidet vil gå som planlagt, fordi det er bred enighet om veien videre, sier Hippe.

Den nye statsråden kan fort møte seg selv i døra når tidligere uttalelser skal forsvares og forklares, legger Hippe til.

LO forventer konstruktivt samarbeid

LO gratulerer Robert Eriksson med jobben som ny arbeids- og sosialminister i en pressemelding. LOs 1. nestleder Tor-Arne Solbakken sier han forventer et konstruktivt samarbeid med den nye ministeren.

– Eriksson kjenner arbeidsfeltet godt. Han har sittet i arbeids- og sosialkomiteen siden han ble valgt inn på Stortinget i 2005, de siste fire årene som leder av komiteen, sier Solbakken.

– Vi er tilfreds med at regjeringen fortsatt vil legge trepartssamarbeidet til grunn i arbeidslivspolitikken, og at pensjonsforliket ligger fast sammen med det statlige tilskuddet til AFP-ordningen. Vi har også merket oss at Robert Eriksson før valget varslet små endringer i arbeidslivet, og at arbeidet mot sosial dumping skal fortsette med uforminsket styrke, fortsetter LO-nestlederen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy