JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommunene viktige for småbedrifter, viser ny rapport

Utviklingen av næringslivet i kommunene bør opp til debatt, mener Fagforbundet. Og overleverte ny rapport til næringsminister Trond Giske.

2012012515214320131216181239

per.flakstad@fagforbundet.no

– Spesielt for små og mellomstore bedrifter tror jeg kommunene betyr mer enn staten når det gjelder næringsutvikling, sa næringsministeren.

Spennende utgangspunkt

Han syntes rapporten «Kommunen som samfunnsutvikler» var et spennende utgangspunkt for en ny diskusjon om kommunenes arbeid med lokal næringsutvikling. Han lovte at departementet vil være en aktiv pådriver for at kommunene skal bygge opp kompetanse og etablere nettverk for å lære av hverandre.

– Vi ønsker å stimulere kommuner som går foran og viser andre at det nytter, sa Giske.

Fagforbundet har tatt initiativet til rapporten: - Fagforbundet er opptatt av kommunenes rolle som samfunnsutvikler, og det er viktig at offentlig sektor spiller på lag med frivillige og privat sektor. Med denne rapporten ønsker vi å bidra til diskusjonen om hvordan dette gode samspillet kan utvikles, sa Fagforbundets leder, Jan Davidsen.

Den ferske rapporten fra Fafo viser at næringslivsledere ser på kommunene som svært viktig når det gjelder å utvikle næringslivet lokalt, men også at de ikke er spesielt godt fornøyd med måten kommunene løser oppgavene sine på.

Også rådmenn er spurt om tilretteleggingen for næringslivet i sine kommuner. Og de er – i motsetning til næringslivet selv – godt fornøyd med kommunenes arbeid.

Rådmennene påpeker blant annet av næringslivet selv kunne vært bedre skolert om offentlig saksgang, slik at bedriftene selv bedre kunne ha utnyttet de mulighetene som kommunene faktisk gir dem, ifølge rapporten.

Mange næringslivsledere blir spurt om å komme med innspill når kommunene lager næringsplaner, og et stort flertall av rådmenn svarer at innspillene blir tillagt stor vekt og bidrar til at planene blir bedre og mer realistiske.

Næringsplaner

– Seks av ti kommuner har egne næringsplaner, og de fleste andre har utvikling av lokalt næringsliv i andre typer planer. Bare 11 prosent av kommunene mangler slike planer, sa Fafo-forsker Svein Erik Moen da han presenterte rapporten.

Av konkrete områder som er viktige for næringsutviklingen, viser rapporten av rask saksbehandling, arealplanlegging og infrastruktur betyr mye, i tillegg til egne næringsplaner.

– I tillegg peker NHO på at forutsigbarhet er et viktig for dem som ønsker å investere i en kommune, fortsatte Moen.

–Kommunene er presset på ressurser og kapasitet, og utvikling av næringslivet taper i konkurransen mot andre viktige samfunnsområder som for eksempel skole og eldreomsorg, sa han.

Samlet 100 lokale bedrifter

– Vi har startet et stort prosjekt i Sørum der vi har samlet ca. 100 bedrifter i kommunen i det vi kaller «Sørum næringsutvikling», fortalte ordfører Are Tomasgard.

Han sa Sørum sliter med å skape arbeidsplasser til alle nye innbyggere i Akershus-kommunene, og at prosjektet har som målsetting å gjøre noe med den situasjonen.

– for å legge forholdene best mulig til rette og ha realistiske mål, ønsker vi å ha med dem som er interessert i å investere penger i kommunen med på laget så tidlig som mulig. Vi har også invitert med organisasjoner og tillitsvalgte, vi har jo en lang tradisjon for trepartsamarbeid hos oss, sa Tomasgard, og hintet dermed til at Sørum var Fagforbundets første såkalte modellkommune.

– Foreløpig har vi bare så vidt kommet i gang, og vi ser ennå ikke helt hvordan det kommer til å bli. Jeg skulle ønsker vi kunne hatt kontakt med flere kommuner, og gjerne et bredt utvalg av kommuner med ulikt befolkningsgrunnlag og geografi. Da kunne vi både lært av hverandre og inspirert hverandre, sa Tomasgard.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy