Så du tror nordmenn er de aller mest gavmilde …?
I år er det 40 år siden Norge, et av verdens rikeste land, startet det vi liker å kalle verdens største dugnad, den årlige tv-aksjonen. Målet er å samle inn penger til humanitære formål. Masse penger. Er så nordmenn best i verden på veldedighet? Nei, absolutt ikke, ifølge World Giving Index.

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Det er den britiske organisasjonen Charity Aid Foundation som står bak «World Giving Index» – gallupundersøkelsen som er gjennomført i 135 land hvert år siden 2005. Organisasjonen ønsker gjennom sine årlige rapporter å stimulere givergleden og øke hjelpen og strømmen av penger til humanitære formål verden rundt.
Undersøkelsen måler internasjonal giverglede utfra tre ulike forhold:
1. Hvor stor andel av et lands befolkning gir penger til veldedighet
2. Hvor stor andel mennesker i hvert land som jobber frivillig for en organisasjon
3. Hvor mange som hjelper en hjelpetrengende og fremmed person
Flest folk i Myanmar donerer
Etter at den internasjonale finanskrisen nå synes å være på retur, øker igjen verdens giverglede, slår 2012-rapporten fast. Det var nemlig flere mennesker verden rundt som ga bort penger, brukte tid på frivillig arbeid og som hjalp fremmede mennesker i fjor enn i 2011.
I Myanmar oppgir 85 prosent av de spurte at de ga bort penger måneden før. Det fører det asiatiske landet der nesten tre av ti innbyggere er buddhister, helt i verdenstoppen.
Britene kommer på en klar andreplass (76%) og Malta (72%) på tredje. Norge havner på 15. plass, bl.a. slått av land som Irland (70%), Thailand (70%), Indonesia (63%) og Qatar (60%). 56 prosent av nordmennene sier de donerte bort penger måneden før.
Rapporten peker forøvrig på at giverglede ikke handler om hvor rik du er, for på verdens Topp 10-liste over land der flest innbyggere gir bort penger, finnes åtte land som ikke er med i «rikmannsklubben» G20. Dette viser at den største givergleden finnes i land som vi vanligvis ikke forbinder med nestekjærlighet, hevder rapporten.
USA i verdenstoppen
Når alle de tre formene for hjelp og støtte blir sett under ett, er det folk i USA som scorer høyest. Først og fremst skyldes det at flest amerikanere (77%) svarer at de måneden før de ble spurt hjalp fremmede mennesker. USA får på «World Giving Index» 2013 en sammenlagt score på 61%.
På denne oppstillingen havner Norge på en 11. plass, slått av bl.a. Myanmar (58%), Irland og Storbritannia (begge 57%), Qatar (51%) og Sri Lanka (48%).
Positive giver-trender
• Rapporten konkluderer utfra den omfattende internasjonale spørreundersøkelsen med følgende fakta:
• Verdens samlede giverglede økte fra 2011 til 2012, til tross for at vekstraten for verdensøkonomien i samme periode gikk ned fra 4 % til 3,2%.
• Antallet mennesker som oppgir at de har hjulpet fremmede økte med flere enn 200 millioner i 2012.
• Det er ungdom mellom 15 og 24 år som viser den største økningen i deltakelsen i frivillig, humanitært arbeid.
• Selv om den internasjonale givergleden økte fra 2011 til 2012, ligger fortsatt resultatene fra 2012 bak tilsvarende tall fra 2008-rapporten.
• Målt i antall mennesker som oppgir at de ga bort penger i 2012-undersøkelsen, er det India som topper listen. Tallet på givere økte i India fra 163 millioner i 2011 til 244 mill. mennesker i 2012!
• Flere kvinner enn menn gir bort penger til veldedighet.