JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strykkarakter til anbudsutsatt renhold i Austevoll

Det har blitt skittent i Austevoll kommune etter at renholdet gikk ut på anbud. Ikke en eneste kommunal bygning ble godkjent da et eksternt konsulentfirma kontrollerte kvaliteten.

2013101616331120131217001358

ola.tommeras@fagforbundet.no

Frp-styrte Austevoll har tatt mål av seg å bli et utstillingsvindu for konkurranseutsetting av kommunale tjenester, og de gjør det massivt. Nylig ble kommunen berømt som landets første til å sette hele omsorgssektoren ut i ett og samme anbud. Det ble overtatt av Aleris Omsorg AS i sommer. Renholdet overtok Bergens-firmaet AB Solutions 1. november i fjor.

Siden har det vært støy og mange avisoppslag i kommunen, både om redusert kvalitet og arbeidsforhold. Nå har et eksternt konsulentfirma, ConsulentPartner, inspisert skoler, rådhus og legekontor. De har vurdert renholdet etter kontraktfestet nivå i henhold til renholdsstandarden Insta 800. Resultat: Ingen bygninger godkjent. Konsulentene fant avvik hvert eneste sted.

Falt pladask

- Det kunne vi sagt på forhånd, sier renholder Elisabeth Wold, som fungerer som kontaktperson mellom Fagforbundet og renholderne i Austevoll.

Hun forteller om en tøff tid etter at AB Solutions overtok renholdet for 11 måneder siden.

- Vi skal besørge større arealer på kortere tid. Det skal visstnok la seg gjøre med nytt utstyr og opplæring i nye teknikker som vi så langt ikke har sett noe til. Vi skal bli utrolig effektive med ny teknologi, men jeg har inntrykk av at det egentlig dreier seg om å springe fortere og vaske mer overfladisk, forteller hun.

Wold forteller at ansatte som blir stressa og sjuke. Flere er sykmeldte, noen har sagt opp.

- Det er vanskelig for erfarne renholdere å godta at de ikke lenger har tid til å gjøre jobben skikkelig, påpeker hun.

Fulgt av bråk

AB Solutions tilbød å gjøre jobben til en pris nær halvparten av hva renholdet kostet kommunen i egenregi. En suksess, mente politikere. Nå brukes ordet skandale i lokalpressen.

De tidligere kommuneansatte føler seg harselert med av ledelsen. De fikk beskjed om at antall årsverk skulle ned, noen skulle flyttes til Bergen, med arbeidstidsstart klokka 06:00 – før første ferge fra Austevoll til Bergen har gått. Kompetansesenteret i Bergen har fått reversert planen om flytting og reduksjon. Også manglende overtidsbetaling har kompetansesenteret måtte ta tak i.

Trude Rosnes Haukås ved Fagforbundets kompetansesenter i Bergen har jobbet med Austevoll i flere måneder. Om forsøket på å sjonglere de ansatte mellom Austevoll og Bergen, sier hun:

- Det var renholderne med lengst ansiennitet som fikk beskjed om en helt umulig flytting. Vi betrakter det som et forsøk på skjult oppsigelse, sier hun. Hun bekrefter at den ansatte ikke har fått opplæring i teknikkene som skal gjøre det mulig å vaske større arealer på kortere tid.

- Ikke dramatisk

Til lokalavisa Marsteinen sier Austevolls rådmann, Rolf Nøstdal, at omfanget avdekket under inspeksjonen er graverende. Lege Sverre Rørtveit ved det kommunale legekontoret sier at dagens renhold er for dårlig og kan bli et problem på sikt.

Regionleder for Hordaland i AB Solutions, Stig Sætre, avdramatiserer derimot avvikene overfor Fagbladet.

- At inspeksjonen ikke gir oss bestått er på ingen måte dramatisk. Tiltak for å komme opp på riktig nivå er iverksatt, og på de fleste områdene er avvikene allerede utbedret, skriver Stig Sætre til Fagbladet. Han viser også til at selv om det ble funnet avvik ved samtlige bygninger, så ble mer enn 90 prosent av arealene godkjent.

Han mener at AB Solutions er i stand til å gjøre jobben billigere og mer effektiv enn hva kommunen gjorde selv.

- Det baserer vi på erfaringstall fra sammenlignbare bygninger og kontrakter. Tallene viser at det er mulig å oppnå gode resultater med færre årsverk, sier han.

På spørsmål om kritikken som er rettet mot selskapets ledere, sier han:

- Dette tar vi veldig alvorlig og er noe vi jobber med internt.

Gjorde mer før

Forskjellen på anbudsvinners tilbud og kommunens utgifter er store. AB Solutions skal gjøre jobben for halve prisen. Likevel avviser ordfører Helge Andre Njåstad (Frp) at dette kan ramme kvaliteten.

- Renholderne gjorde flere oppgaver før, da de var kommunalt ansatt. De ryddet og fikset ting som skolene like gjerne kan gjøre selv. I tillegg har vi gått ned på vaskehyppigheten etter at tjenesten ble satt ut, forklarer Njåstad.

Selv om inspeksjonen avdekket at ingen av bygningene blir renholdt med den kvaliteten som er bestilt vurderes ikke avtalen.

- Selskapet har hatt innkjøringsutfordringer, men vi er i god dialog. Dette skal gå seg til, sier ordføreren til Fagbladet.

- Blir like dyrt

- De tror de skal spare penger, men til syvende og sist ender de opp med en regning som er minst like høy som utgiftene kommunen hadde mens det var i egenregi, sier styremedlem i Seksjon samferdsel og teknisk (SST), Inger Hanssen, som selv har bakgrunn fra renholdsyrket.

SST-leder Stein Guldbrandsen mener Austevoll-sakene som er rullet opp de siste månedene, tydelig demonstrerer konsekvensene av å sette kommunale tjenester ut på anbud til billigste private aktør.

- Vi kjenner konsekvensene. Først ryker de ansattes lønn og arbeidsforhold og ofte pensjonsrettigheter. Når profitten skal maksimeres reduseres kvaliteten. Ethvert tenkende menneske burde forstå at kvaliteten synker når jobben både skal gjøres billigere og gi avkastning, sier han.

- Blåser i renhold

- De ser helt bort ifra at renhold er et av de viktigste forebyggende helsetiltakene, poengterer Inger Hanssen.

I Austevoll kommenterer renholder Elisabeth Wold:

- Hadde politikerne ønsket et mer effektivt og fortsatt godt renhold, så kunne de gått i dialog med oss ansatte om hvordan det ville vært mulig å spare. Det virker ikke som om renhold er en tjeneste de tar alvorlig.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy