JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Massiv motstand mot EUs vikarbyrådirektiv

– Trygge ansettelsesforhold blir svært utsatt dersom Norge innfører EUs vikarbyrådirektiv, mener Mette Nord som var en av hovedinnlederne på årets Trondheims-konferanse.

2012013011012820131216181518

karin.svendsen@fagforbundet.no

Fast ansettelse og heltid var ett av hovedtemaene på årets Trondheims-konferanse. Tove Linnea Brandvik (Ap) åpnet runden med en oppfordring om økt bruk av fortrinnsretten for deltidsansatte når arbeidsgiver har behov for mer arbeidskraft. Hun understreket også at flere kommuneansatte ikke må bety flere ansatte i små stillinger.

EUs bemanningsdirektiv er ifølge stortingspolitikeren fra Ap ikke en trussel mot norske arbeidstakere med den tiltakspakka regjeringen har fått gjennomslag for i Stortinget.

Valgkampen 2013

Etter den påfølgende debatten å dømme fikk Ap-politikeren ikke ubetinget støtte for at det som er viktigst fremover, er at de borgerlige ikke vinner valget. Det var tvert imot flere debattanter som mente at hun og hennes partifeller bør ta signalet når Ap står aleine sammen med Høyre og NHO i sitt forsvar av direktivet.

– Vi er også opptatt av at høyrekreftene ikke får makta. Hils Jens og si at bruk av reservasjonsretten er hjelp til selvhjelp i valgkampen, sa en av deltakerne.

Stein Gulbrandsen fra Fagforbundets Arbeidsutvalg minnet om at det gode arbeidslivet, hvor medbestemmelse inngår som en selvfølgelig bestanddel, forutsetter at arbeidstakerne er ansatt.

Arbeidsmiljøloven i fare

Mette Nord, nestleder i Fagforbundet, høstet stor applaus da hun gikk på talerstolen etter stortingspolitikeren fra AP og påpekte at alle de gode tiltakene som skal til for å begrense skadene av bemanningsdirektivet, kan innføres uavhengig av direktivet.

– Ap har en annen tilnærming til bemanningsdirektivet enn høyrekreftene. Mens Ap har som mål at direktivet skal bedre og sikre folk i vikarbransjen, ønsker høyresida en oppmykning av reglene i arbeidslivet.

– Men vikarbyråene er den største trusselen mot fast ansettelse i dag, slo hun fast.

Nord frykter at Norge kan bli tvunget til å stryke paragraf 14- 12 i arbeidsmiljøloven. Denne hindrer bruk av vikarbyråer for å omgå kravet om fast stilling. Dermed blir paragraf 14-9 om fast stilling som det normale, også undergravd.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy