KS ruster seg til likelønnsoppgjør

- Årets tariffoppgjør skal ha en tydelig likelønnsprofil, fastslår KS-direktør Sigrun Vågeng og forhandlingsleder Per Kristian Sundnes foran tariffoppgjøret i kommunal sektor som starter førstkommende torsdag.

2010040616424120131216125833

Når det gjelder likelønnsprofilen er KS helt på linje med arbeidstakerorganisasjonene, med Fagforbundet og Unio i spissen. Begge disse har forlengst markert at de har store forventninger om et likelønnsløft i årets lønnsoppgjør.

Men mens Unio i første rekke kjemper for et løft for kvinner med høyere utdanning, kjemper Fagforbundet for de mange lavtlønte i kommunesektoren der blant annet heltid/deltid er et sentralt tema.

Står de sammen?

- Det blir en utfordring å se i hvilken grad arbeidstakerorganisasjonene klarer å samarbeide gjennom forhandlingene, påpeker Sundens og legger til:

- Om organisasjonene samarbeider er det mye vanskeligere for oss enn om de går i hver sin retning.

Nøkternt budskap

KS' forhandlingsleder mener Fagforbundet har signalisert et jordnært og nøkternt budskap fra tariffkonferansene.

- Slik jeg oppfatter det er Unio de som har de høyeste forventningene, mens LO vil argumentere for at de har de største gruppene, og at det ikke er mulig å få til en likelønnsprofil uten at deres grupper er med.

Rammen er gitt

Rammen for oppgjøret i kommunal sektor legges gjennom oppgjøret i konkurranseutsatt sektor, der frontfagene går til mekling i disse dager.

- KS har lojalat sluttet opp om frontfagsmodellen i alle år, og det vil vi også gjøre i år. Så selv om forventningene og ambisjonene er spent høyt, kan vi ikke forhandle ut over den rammen vi har til rådighet, fastlår Sundnes.

Tariffoppgjøret i kommunesektoren starter torsdag 8. april.

Forhandlingsfrist er 30. april klokka 24.00

Eventuell mekling de to siste ukene i mai.

Oppgjøret omfatter rundt 440.000 ansatte i kommuner, fylkeskommuner og bedrifter.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy